Veleposlanik Boris Grigić sastao se s predsjednikom Državnog zbora Republike Slovenije Igorom Zorčičem

Veleposlanik mr.sc. Boris Grigić sastao se u petak, 5. ožujka 2021. godibe s predsjednikom Državnog zbora Republike Slovenije Igorom Zorčičem. Predsjednik Državnog Zorčič naglasio je važnost parlamentarne suradnje za razvoj dobrih bilateralnih odnosa između Hrvatske i Slovenije i izrazio nadu da će se, ako epidemiološka situacija to dozvoli, u budućnosti ti kontakti intenzivirati. Prema njegovim riječima, razumijevanje i suradnja među zastupnicima od velike su važnosti za rješavanje svih bilateralnih pitanja.

Veleposlanik Grigić je istaknuo da Hrvatska i Slovenija kao dvije susjedne i prijateljske države imaju u velikom broju područja podudarne stavove i slične probleme te postoji prostor da se parlamentarna suradnja unaprijedi i još više pridonese razvoju odnosa. Naglasio je važnost suradnje Hrvatske i Slovenije za vrijeme epidemije, naročito u području graničnih kontrola kako bi se s jedne strane ograničilo širenje koronavirusa, a s druge strane omogućila što veća sloboda kretanja roba i ljudi. Izrazio je nadu da će se ta suradnja nastaviti i ususret pojačanom prometu tijekom ljetne sezone. Upoznao je predsjednika Državnog zbora Zorčiča s naporima koje Hrvatska ulaže u vezi s ulaskom u Schengen te izrazio zadovoljstvo što Slovenija podržava ulazak Hrvatske u Schengen.

Veleposlanik Grigić je ukazao na pitanje koje bi trebalo unaprijediti, a radi se o položaju Hrvata koji nisu priznati kao nacionalna manjina u Sloveniji usprkos tome što već stoljećima žive na području Slovenije te što su najbrojnija manjinska nacionalna zajednica. Predsjednik Državnog zbora Zorčič je rekao da zastupnici u Državnom zboru redovito razmatraju to vrlo složeno pitanje. Istaknuo je da nacionalne zajednice koje nemaju status nacionalne manjine i u Ustavu imaju zagarantirana određena prava kao što je upotreba jezika i pisma. Rekao je da se o tome treba nastaviti razgovarati te da bi bilo dobro kada bi se to pitanje riješilo na uravnotežen način na europskoj razini.

 



Priopćenja