Uspješno zaključen europski projekt SINCRO.GRID

  • Slika
  • Slika
Svečanost povodom uspješnog završetka europskog projekta SINCRO.GRID održana je u četvrtak, 8. rujna 2022. godine, u Beričevu kraj Ljubljane u nazočnosti predstavnika hrvatskih i slovenskih operatora prijenosnih i distribucijskih sustava koji su provodili projekt - HOPS, ELES, HEP ODS i SODO, predstavnika službenih tijela Europske Komisije koja su sufinancirali projekt te proizvođača opreme i izvoditelja radova.
 
SINCRO.GRID je prvi od samo tri PCI (Project of Common Interest) projekta naprednih mreža, kojemu je odobreno sufinanciranje 51 posto projekta sredstvima CEF-a, (Connecting Europe Facility), programa potpore financiranja infrastrukturnih projekata europskog fonda.
 
U posljednjih pet godina HOPS, ELES, HEP ODS i SODO uspješno su integrirali već napredne tehnologije – kompenzacijske uređaje, baterijske sustave za pohranu električne energije i sustav dinamičkog termičkog ocjenjivanja trenutnog stanja dalekovoda – inovativno u slovensku i hrvatsku elektroenergetsku mrežu. Osim toga, implementiran je prekogranični virtualni kontrolni centar za kontrolu i regulaciju napona u oba sustava. Takva integracija povećala je sinergiju i ekonomsku učinkovitost ulaganja.
 
Projekt pridonosi povećanoj sigurnosti opskrbe, integraciji OIE, smanjenju ovisnosti o uvozu energenata, utjecaja fosilnih goriva na okoliš, povećanje prijenosnih prekograničnih kapaciteta, te razvoju i implementaciji novih tehnologija i gospodarstva u cjelini.
 
Veleposlanik Boris Grigić pozdravio je prisutne u ime ministra gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske Davora Filipovića, istaknuvši da je ovo značajan dan kada obilježavamo kraj zajedničkog projekta dvije zemlje koji je vezan uz pametne mreže te kao takav može osigurati bolje korištenje mreže u vremenu kada obnovljivi izvori energije zauzimaju sve više mjesta u elektro energetskom sustavu.
 
„No, uz ovaj europski aspekt, meni je kao veleposlaniku Republike Hrvatske u Sloveniji posebno drago da je ovdje riječ o zajedničkom projektu i uspješnoj suradnji naše dvije zemlje koja se u domeni energetike sve više razvija i intenzivira“, rekao je veleposlanik Grigić.

Pisane vijesti