U crkvi sv. Ivana Krstitelja u Ljubljani 29. V. prireden je koncert mješovitog pjevackog zbora „Jeka Primorja“ iz Rijeke

U crkvi sv. Ivana Krstitelja u Ljubljani 29. V. prireden je koncert mješovitog pjevackog zbora „Jeka Primorja“ iz Rijeke U suradnji Veleposlanstva RH u Ljubljani s Hrvatskom maticom iseljenika-podružnica Rijeka i sa Savezom hrvatskih društava u Republici Sloveniji, sinoc je u crkvi sv. Ivana Krstitelja prireden koncert mješovitog pjevackog zbora „Jeka Primorja“ iz Rijeke.Rijec je o Zboru koji djeluje tridesetak godina i koji je polucio vidne uspjehe, svrstavši se u red najboljih zborova u Hrvatskoj.Naime, na natjecanjima pjevackih zborova te festivalima u zemlji i inozemstvu osvojio je niz nagrada i priznanja. Uoci pocetka koncerta uzvanicima, Slovencima te brojnim Hrvatima koji žive i djeluju u RS, najprije se obratio Ivo Garic, predsjednik Saveza hrvatskih društava u RS, zahvalivši suorganizatorima ovog kulturnog dogadaja te naposljetku Zboru i umjetnickom voditelju, profesorici Aleksandri Matic, što su se odazvali nastupiti i prezentirati dio hrvatske kulturne glazbene baštine slovenskim prijateljima.

U crkvi sv. Ivana Krstitelja u Ljubljani 29. V. prireden je koncert mješovitog pjevackog zbora „Jeka Primorja“ iz Rijeke U suradnji Veleposlanstva RH u Ljubljani s Hrvatskom maticom iseljenika-podružnica Rijeka i sa Savezom hrvatskih društava u Republici Sloveniji, sinoc je u crkvi sv. Ivana Krstitelja prireden koncert mješovitog pjevackog zbora „Jeka Primorja“ iz Rijeke.Rijec je o Zboru koji djeluje tridesetak godina i koji je polucio vidne uspjehe, svrstavši se u red najboljih zborova u Hrvatskoj.Naime, na natjecanjima pjevackih zborova te festivalima u zemlji i inozemstvu osvojio je niz nagrada i priznanja. Uoci pocetka koncerta uzvanicima, Slovencima te brojnim Hrvatima koji žive i djeluju u RS, najprije se obratio Ivo Garic, predsjednik Saveza hrvatskih društava u RS, zahvalivši suorganizatorima ovog kulturnog dogadaja te naposljetku Zboru i umjetnickom voditelju, profesorici Aleksandri Matic, što su se odazvali nastupiti i prezentirati dio hrvatske kulturne glazbene baštine slovenskim prijateljima. Potom je uzvanike u ime Veleposlanstva i nazocnih hrvatskih diplomata pozdravio mr.Mario Kezic, kulturni ataše, isticuci važnost kulture te vecerašnjeg kulturnog dogadaja u odnosima dviju susjednih i prijateljskih zemalja. Zahvalivši župniku na domacinstvu, istaknuo je kako ce ovo prelijepo Plecnikovo zdanje, svojom dobrom akusticnošcu, zacijelo biti nadahnuce za pjevace te da ce njihove znane glasovne kvalitete u ovom prostoru još više dobiti na izražajnosti i tonskoj cistoci. Potom je uslijedio jedno i pol satni koncert. Na repertoaru su uz djela klasicnih inozemnih skladatelja ( W.A. Mozart: Lacrimosa iz Requiema; G.F.Handel: Aleluja iz Oratorija „Mesija“;) uglavnom bila djela suvremenih hrvatskih skladatelja i to : E. Cossetta, B. Starca, D. Fia i D. Tambace. Zborom je vješto ravnala profesorica Aleksandra Matic, a veoma dobro voden i uvježban Zbor iskazao se vrsnim višeglasnim pjevanjem. U pojedinim solo dionicama istakli su se Z. Labus, tenor i L. Alac, bariton. Oduševljena publika nagradila je izvodace dugotrajnim aplauzom, a oni su u bis-u uzvratili s još dvije skladbe. Nakon koncerta u Župskom uredu prireden je domjenak za sve uzvanike.

Priopćenja