Svecano otvorenje sjedišta Kulturnog društva Medimurje Ljubljana prigodom kojega je uprilicena izložba karikatura Darka Šarca te slika Maria Kezica

Svecano otvorenje sjedišta Kulturnog društva Medimurje Ljubljana prigodom kojega je uprilicena izložba karikatura Darka šarca te slika Maria Kezica Dana 21. listopada u Ljubljani je uprilicena svecanost otvorenja sjedišta Kulturnog društva Medimurje iz Ljubljane, koji su donedavno djelovali u iznajmljenim prostorijama. Uz pomoc uglednog hrvatskog gospodarstvenika, gospodina Zlatka Svrake, direktora "Energoplana" iz Ljubljane te uz novcane priloge brojnih Medimuraca, Društvo je uspjelo kupiti vlastiti prostor od stotinjak metara kvadratnih u Savskoj ulici nedaleko centra Ljubljane. Na svecanosti otvorenja bio je prisutan veliki broj uzvanika i clanova Društva , medu kojima veleposlanik dr. Mario Nobilo te drugi predstavnici Veleposlanstva i Ivo Garic, predsjednik Saveza hrvatskih društava u RS.

Svecano otvorenje sjedišta Kulturnog društva Medimurje Ljubljana prigodom kojega je uprilicena izložba karikatura Darka šarca te slika Maria Kezica Dana 21. listopada u Ljubljani je uprilicena svecanost otvorenja sjedišta Kulturnog društva Medimurje iz Ljubljane, koji su donedavno djelovali u iznajmljenim prostorijama. Uz pomoc uglednog hrvatskog gospodarstvenika, gospodina Zlatka Svrake, direktora "Energoplana" iz Ljubljane te uz novcane priloge brojnih Medimuraca, Društvo je uspjelo kupiti vlastiti prostor od stotinjak metara kvadratnih u Savskoj ulici nedaleko centra Ljubljane. Na svecanosti otvorenja bio je prisutan veliki broj uzvanika i clanova Društva , medu kojima veleposlanik dr. Mario Nobilo te drugi predstavnici Veleposlanstva i Ivo Garic, predsjednik Saveza hrvatskih društava u RS. Nazocnima se obratio Ivo Bašnec, predsjednik Društva koji je zahvalio svima koji su doprinijeli kako bi Kulturno društvo Medimurje dobilo vlastiti prostor. Istaknuo je kako Društvo djeluje kroz brojne sekcije: folklornu, dramsku, športsku, novinarsku i druge te da ce sada njihova aktivnost biti još snažnija i konkretnija. Nadalje, istaknuo je kako ce se oformiti jedna knjižnica i citaonica koju ce moci koristiti svi clanovi i prijatelji Društva te da ce ovo mjesto biti mjesto okupljanja i druženja, a ne samo prostor u kojemu ce se priredivati kulturni dogadaji. Ivo Bašnec zahvalio je autorima spomenute izložbe i zamolio Ivu Garica da pozdravi uzvanike. Garic je predstavio karikaturistu šarca i zahvalio kulturnom atašeu Mariu Kezicu koji je Savezu hrvatskih društava donirao tridesetak slika u tehnici gvaša i tempere, od kojih je desetak izloženo dok su ostale vec ranije prodane, a prikupljeni novac je namijenjen za kulturne projekte hrvatskih društva. Potom je Garic zahvalio Veleposlaniku na prisustvu, a posebno Zlatku Svraki kojemu je u ime Saveza poklonio karikaturu Darka šarca. Na kraju svecanosti Ivo Bašnec zamolio je Veleposlanika da se obrati nazocnima te da otvori novo sjedište Duštva. Dr.sc.Mario Nobilo u svojemu obracanju istaknuo je znacaj i ulogu ovoga i svih hrvatskih društava u ocuvanju hrvatskog kulturnog identiteta u Republici Sloveniji. Naglasio je kako su Hrvati i ostali narodi iz bivše države u neravnopravnom položaju u RS te da se sve nepriznate manjine trebaju zajednickim snagama izboriti za status koji im pripada u Republici Sloveniji. Naposljetku je Predsjedniku udruge i svim clanovima zaželio uspješan rad. Potom je uslijedio prigodni kulturno-umjetnicki program kojega su priredili clanovi folklorne i tamburaške sekcije Društva.

Priopćenja