Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović i predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor otkrili su spomenik Ljudevitu Gaju u Ljubljani

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović i predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor sudjelovali su u ponedjeljak, 18. listopada u Ljubljani na otkrivanju spomenika hrvatskom političaru, jezikoslovcu, ideologu, novinaru i književniku Ljudevitu Gaju. Spomenik Ljudevitu Gaju smješten je u Sjevernom gradskom parku u Ljubljani.

Organizator postavljanja spomenika je Savez hrvatskih društava u Republici Sloveniji u suradnji s Gradom Ljubljanom i uz financijsku pomoć Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Otkrivanju spomenika u Ljubljani nazočili su predsjednik Saveza hrvatskih društava u Sloveniji Đanino Kutnjak, dogradonačelnik Ljubljane Aleš Čerin, veleposlanik RH u Sloveniji Boris Grigić i predstavnici hrvatskih društava u Sloveniji.

Hrvatski predsjednik Milanović kazao je ovom prigodom da Hrvatska nema boljeg susjeda od Slovenije a postavljanje spomenika Ljudevitu Gaju u Ljubljani jedan od simbola prijateljstva između Hrvatske i Slovenije te važan dan za hrvatsku zajednicu u Sloveniji.


 



Priopćenja