Ministar Grlić Radman primio u radni posjet slovenskog ministra vanjskih poslova Anžea Logara

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman primio je u petak, 22. siječnja 2021. godine, u radni posjet ministra vanjskih poslova Republike Slovenije Anžea Logara.

Ministri su razgovarali o nedavno uspostavljenom trilateralnom mehanizmu suradnje s Italijom koji bi trebao unaprijediti zaštitu sjevernog Jadrana i ojačati gospodarske veze triju zemalja. Također je bilo riječi o nadolazećem proglašenju Isključivog gospodarskog pojasa te slovenskom predsjedanju Vijećem Europske unije. Ministar Logar predstavio je prioritete slovenskog predsjedanja, a ministar Grlić Radman izrazio potporu Republike Hrvatske, posebno za prioritete koji se odnose na jačanje otpornosti Europske unije u kriznim situacijama, održivi razvoj i promicanje politike proširenja EU-a na područje Zapadnog Balkana.

Ministar Grlić Radman zahvalio je Sloveniji na podršci za ulazak Hrvatske u područje Schengena, Europodručje te istaknuo prednosti hrvatskog članstva u OECD-u. „Hrvatska i Slovenija, kao susjedne zemlje i članice EU-a i NATO-a imaju mnogo toga zajedničkog i veliki prostor za dodatno jačanje već postojeće, uspješne suradnje“, istaknuo je ministar Grlić Radman.

„Današnji posjet bio je prilika da s ministrom Grlićem Radmanom razgovaram o temama od zajedničkog interesa, poput suradnje na Jadranskom moru, infrastrukturnim projektima, pripremama Slovenije za predsjedanje Vijećem Europske unije i ostalim europskim temama. Kako bismo prevladali pandemiju virusa COVID19 koordinacija između susjeda je presudna“, rekao je ministar Logar.

Ministri su susret započeli u jutarnjim satima obilaskom potresom pogođene Petrinje, a ministar Grlić Radman iskoristio je priliku kako bi zahvalio Republici Sloveniji na pruženoj potpori i pomoći. „Slovenija je bila jedna od prvih država koja nam je poslala ne samo izraze sućuti, nego i vrlo konkretnu podršku i pomoć. Osim velikodušne službene, državne pomoći, u sklopu koje su došli kontejneri, šatori, električni grijači i vreće za spavanje, nesebično su se angažirale i mnogobrojne regije, gradovi, društava, poduzeća i pojedinci. Hrvatska i njezini građani izuzetno cijene ovakvu solidarnost naših susjeda“, rekao je ministar Grlić Radman. U okviru obilaska potresom pogođenog područja ministri su posjetili i naselje Taborište i obitelj kojoj je dodijeljen stambeni kontejner koji je donirala Slovenija.



Priopćenja