Ministar Grlić Radman na trilateralnom sastanku s ministrima vanjskih poslova Republike Slovenije Logarom i Talijanske Republike Di Maiom

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u srijedu, 21. travnja 2021. godine, na trilateralnom sastanku s ministrima vanjskih poslova Republike Slovenije Anžeom Logarom i Talijanske Republike Luigijiem Di Maiom u Brdu kod Kranja. Nastavljena je tako suradnja u ovom formatu nakon što su se tri ministra sastala u Trstu u prosincu prošle godine.

Ministar Grlić Radman uvodno je zahvalio Sloveniji i Italiji na pomoći koju pružaju Hrvatskoj nakon razornih potresa koji su pogodili Sisačko-moslavačku županiju i Zagreb, istaknuvši kako Hrvatska izuzetno cijeni neizmjernu solidarnost njezinih susjeda.

U nastavku izlaganja ministar Grlić Radman osvrnuo se na trenutnu situaciju vezanu uz pandemiju COVID19. „Pandemija je još uvijek naš najveći izazov. Kao susjedne države i članice Europske unije uspješno surađujemo još od samog izbijanja pandemije i vjerujem da ćemo tako i nastaviti, kako bismo što uspješnije nastavili štititi zdravlje naših građana i ublažili posljedice pandemije na naša gospodarstva“, rekao je ministar.

Također je pozdravio nastavak suradnje između ministarstava triju zemalja nakon sastanka u Trstu, koji se dotiče identificiranih područja suradnje – prometne povezanosti, plavog gospodarstva i zaštite okoliša.

Ministar Grlić Radman zahvalio je Italiji i Sloveniji na podršci u procesima ulaska Hrvatske u područje Schengena, europodručje i OECD te je naglasio kako je današnji sastanak također pružio priliku da ministri razmijene mišljenja o temama proširenja Europske unije, migracija i Konferencije o budućnosti Europe. Ministar je potom ponovno izrazio potporu Hrvatske prioritetima nadolazećeg slovenskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Nakon sastanka, ministri su potpisali Zajedničku izjavu, koju je ministar Grlić Radman nazvao nadogradnjom dogovorenog u Trstu i dokumentom koji odražava sve što je do sada zaključeno s ciljem jačanja suradnje i poticanja projekata.

Zajedničku izjavu u cijelosti možete pročitati na hrvatskom i engleskom jeziku.



Priopćenja