Veleposlanik Pokaz uručio odlikovanja britanskim državljanima Martinu Gattonu Parryju i Chrisu Russellu

Veleposlanik Republike Hrvatske u Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Sjeverne Irske Igor Pokaz uručio je početkom srpnja 2021., na dvije odvojene svečanosti, odlikovanja britanskim državljanima koji su pomogli Republiku Hrvatsku te radili na jačanju suradnje između Republike Hrvatske i Ujedinjene Kraljevine.

Spomenica Domovinskog rata dodijeljena je britanskom liječniku Martinu Gattonu Parryju. Dr. Parry pridružio se kao dragovoljac 4. gardijskoj brigadi gdje je s ostalim vojnim medicinskim osobljem sudjelovao u spašavanju, zbrinjavanju i liječenju vojnika i ranjenih civila na području djelovanja svoje postrojbe. Veleposlanik Pokaz je izrazio zadovoljstvo te osjećaj ponosa i časti što osobno može uručiti Spomenicu Domovinskog rata osobi koja je svojim nesebičnim angažmanom i požrtvovnošću pomogla Republiku Hrvatsku u razdoblju kada je to bilo najpotrebnije. U svojoj zahvali se dr. Parry prisjetio svojih dana i suboraca u Domovinskom ratu, naglasivši svoju i obiteljsku trajnu povezanost s Republikom Hrvatskom. Iznimno mu je drago što je bar malo pomogao u stasanju države koja je u međuvremenu postala članica EU i NATO-a. Uručenju Spomenice Domovinskog rata nazočila je i obitelj dr. Parrya te vojni izaslanik RH u UK brigadir Damir Terzić.

Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića odlikovan je Chris Russell, dugogodišnji izvršni direktor zaklade The Dover Federation for the Arts. G. Russell imao je važnu ulogu u razvoju suradnje između gradova Dovera i Splita u području kulture i obrazovanja. Suradnja je bila usredotočena na zajedničke kulturne projekte između dviju škola, Astor College for the Arts iz Dovera i Prve gimnazije iz Splita, što je, između ostaloga, rezultiralo produkcijom sedam zajedničkih mjuzikla i trinaest izložbi. Prilikom uručenja odlikovanja veleposlanik Pokaz zahvalio je g. Russellu na njegovom osobnom angažmanu, ali i radu svih drugih djelatnika zaklade i škole. Brojna prijateljstva koja su uspostavljena kroz ovaj vid suradnje daju svoj važan i kontinuiran doprinos ukupnom razvoju bilateralnih odnosa između dvije države. G. Russell zahvalio je na časti koja mu je ukazana dodjelom odlikovanja, izrazivši pri tome zadovoljstvo što je imao mogućnost osnažiti suradnju Splita i Dovera te približiti Hrvatsku svojim sunarodnjacima. Svečanosti uručenja odlikovanja nazočili su obitelj te kolege i prijatelji Chrisa Russella.  
 Priopćenja