U potrazi za Vlahom: Vlaho Bukovac i njegovi mecene na sjeveru Velike Britanije, Mercer Art Gallery, Harrogate, 14. sijecanj do 19. ožujak 2006.

U potrazi za Vlahom: Vlaho Bukovac (1855-1922) i njegovi mecene na sjeveru Velike Britanije, Mercer Art Gallery, Harrogate, 14. sijecanj - 19. ožujak 2006. Izložba u Mercer Art Gallery ponovo otkriva ovog hrvatskog umjetnika britanskoj publici te potice potragu za njegovim nestalim djelima. Vlaho Bukovac je hrvatski slikar velikih povijesnih prizora , kozmopolitski Europejac koji se školovao u Parizu, a radio u Beogradu, Pragu, Dubrovniku, Zagrebu, Liverpoolu i Harrogateu.

U potrazi za Vlahom: Vlaho Bukovac (1855-1922) i njegovi mecene na sjeveru Velike Britanije, Mercer Art Gallery, Harrogate, 14. sijecanj - 19. ožujak 2006. Izložba u Mercer Art Gallery ponovo otkriva ovog hrvatskog umjetnika britanskoj publici te potice potragu za njegovim nestalim djelima. Vlaho Bukovac je hrvatski slikar velikih povijesnih prizora , kozmopolitski Europejac koji se školovao u Parizu, a radio u Beogradu, Pragu, Dubrovniku, Zagrebu, Liverpoolu i Harrogateu. U kasnim 1880- tim Bukovca su "otkrila" dva bogata industrijska magnata: Samson Fox u Harrogateu i Richard Ledoux u Liverpoolu. Obojica su "podlegla" carima Bukovceva stila, njegovim golim djevojkama i biblijskim prizorima. Za njih je Bukovac radio obiteljske portrete, a oni su sakupili bogatu kolekciju njegovih slika kojima su ukrasili svoje raskošne domove. Lady Beresford-Peirse, rodom iz Hrvatske, udana u Velikoj Britaniji i osnivacica the International Trust for Croatian Monuments, vec se godinama bavi Bukovcem i namjera joj je otkriti gdje se nalaze nestale Bukovceve slike, kojih je nekad vlasnik bio Samson Fox. Lady Beresford-Peirse kaže: "Fox je imao u svom domu Grove House privatnu galeriju s kolekcijom od 17 Bukovcevih slika koje su otišle na razne strane prodajom 1911. godine. Vecina ih je nestala iz javnosti te se nadamo da ce izložba u Merecer galeriji privuci na svjetlo dana neke od nestalih radova." Izložba ukljucuje preko 15 slika iz javnih i privatnih kolekcija, ukljucujuci portrete Bukovcevih mecena, portrete njegove obitelji te studije ženskih figura. Fotografije, dokumenti te album sa slikama Grove House naglašavaju lokalnu povijesnu važnost izložbe za Harrogate. Izložba je prethodno bila prikazana u Liverpoolu u Walker Art Gallery, a organizirana je uz pomoc National Museums Liverpool's Partners in Art Scheme - inicijativa koja se zalaže za razmjenu umjetnickih djela, ideja i izložaka sa galerijama i muzejima u cijeloj regiji, ali i šire. Podršku je takoder dalo i Veleposlanstvo RH u Londonu te the International Trust for Croatian Monuments sa sjedištem u Londonu. Izložba ce biti postavljena i u Bonhams, London od 23. do 29. ožujka 2006. Za dodatne informacije, fotografije možete se obratiti kustosici Jane Sellars, na 01423 556188. Mercer Art Gallery vodi Harrogate Museums and Arts kao dio Department of Community Services, Harrogate Borough Council. Galrija je otvorena od utorka do subote od 10,00 do 17,00 sati te nedjeljom od 14,00 do 17,00 sati. Ulaz besplatan. Mercer Art Gallery - Swan Road- Harrogate HG1 2SA Tel: 01423 556 188 Fax: 01423 556 130

Priopćenja