U Londonu preminuo prvi urednik Glasa Koncila

Prvi urednik Glasa Koncila Vladimir Pavlinić preminuo je u nedjelju 25. rujna u Londonu u 93-oj godini.
Istaknuti teolog, novinar, urednik i slikar porijeklom iz Dubrovčana u Hrvatskom Zagorju uređivao je te novine od 1963. do 1972. godine. Glas Koncila tada je izlazio kao dvotjednik s nakladom od 120 tisuća primjeraka.
Vladimir Pavlinić pridonio je i pokretanju Maloga koncila – Maka, a sudjelovao je i u pokretanju Obiteljske revije Kana koju izdaje Kršćanska sadašnjost.
U vrijeme svoje svećeničke službe aktivno je promicao hrvatske ideje zbog čega je u više navrata bio osuđivan i zatvaran.
U Beč je odselio 1972., a zatim u London gdje je nakon napuštanja svećenstva zasnovao obitelj te surađivao s uglednim emigrantskim intelektualcem Jakšom Kušanom oko časopisa „Nova Hrvatska“.
U Hrvatsku se vratio 1990. godine na poziv predsjednika Franje Tuđmana. Sudjelovao je u osnivanju Hrvatske izvještajne novinske agencije (HINA).
Surađivao je i s političkim magazinom „Tjednik“, a 1998. održavao je novinarske radionice za mlade novinare Hine, iz čega je nešto kasnije nastao i Pavlinićev novinarski udžbenik „Stil i jezik novinara“. Od 1999. kao umirovljenik je živio u Londonu i povremeno pisao i nastupao u medijima.
Pavlinić je 2013. u Zagrebu sudjelovao u proslavi zlatnoga jubileja Glasa Koncila i u toj mu je prigodi uručena Zlatna plaketa. Godine 2019. odlukom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović Vladimiru Pavliniću je dodijeljeno odlikovanje Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge za kulturu i njezino promicanje u Republici Hrvatskoj i svijetu. Spomenutu nagradu mu je u Veleposlanstvu RH u Londonu uručio veleposlanik Igor Pokaz.
Izvor: IKA
Foto: Glas Koncila

Pisane vijesti