Ministar Grlić Radman na Konferenciji o obnovi Ukrajine u Londonu

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjeluje u srijedu i četvrtak, 21. i 22. lipnja 2023. godine, na Konferenciji o obnovi Ukrajine (URC23) u Londonu.

Prvog dana konferencije, koja je okupila čelnike i ministre preko 60 država te predstavnike međunarodnih organizacija, 400 globalnih kompanija uz preko 1000 sudionika, ministar Grlić Radman istaknuo je u svom izlaganju doprinos Republike Hrvatske u vidu pomoći Ukrajini, koja je pogođena teškim ratnim zbivanjima. Naglasio je kako se radi o ukupnom iznosu od oko 230 milijuna eura, od čega se više od 50 milijuna eura odnosi na hitnu, humanitarnu i tehničku pomoć. „Hrvatska s vlastitim iskustvom i stručnošću u humanitarnom razminiranju stečenom kroz naš poslijeratni proces, već podržava naše ukrajinske partnere u njihovim sveobuhvatnim izazovima protuminskog djelovanja, kako bilateralno tako i u suradnji s Europskom unijom i drugim multilateralnim organizacijama. I sasvim sigurno ćemo tako i nastaviti“, rekao je ministar Grlić Radman.

Također, ministar je naglasio kako će Republika Hrvatska kao država koja je i sama bila suočena s ratom i teškom borbom za svoju neovisnost, nastaviti pružati Ukrajini pomoć u obrani ukrajinskog naroda te teritorijalne cjelovitosti, neovisnosti i suvereniteta unutar njezinih međunarodno priznatih granica. „Kao zemlja koja je i sama bila žrtva oružane agresije, Hrvatska je stekla jedinstveno iskustvo u poslijeratnoj tranziciji i oporavku koje smo spremni podijeliti s našim ukrajinskim partnerima“, zaključio je ministar Grlić Radman.

„Obnova Ukrajine zahtijevat će financijska sredstva koja nijedna međunarodna institucija ili zemlja ne bi mogla sama osigurati. Javna i privatna sredstva, iz različitih izvora, morat će se koristiti na učinkovit i održiv način. U tom kontekstu, pred nama je jedan od najvećih zadataka u našoj novijoj povijesti“, istaknuo je ministar. Naglasio je potom kako će u odgovoru na ove izazove biti potreban usklađen, operativni mehanizam kako bi se osiguralo da su naša pomoć i podrška koordinirani, dosljedni te se međusobno osnažuju. 

,,Zbog toga je od najveće važnosti osigurati odlučnost međunarodnih financijskih i razvojnih institucija, kao i privatnog sektora, da povećaju učinkovite financijske alate i mehanizme za potporu oporavku i obnovi Ukrajine. Hrvatska će spremno odigrati svoju ulogu u tim zajedničkim međunarodnim naporima“, zaključio je ministar.

Prvog dana konferencije, ministar je održao niz bilateralnih sastanaka, između ostalog s tajnikom za odnose s državama i međunarodnim organizacijama u Državnom tajništvu Svete Stolice nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom, ministrom vanjskih poslova Republike Turske Hakanom Fidanom, te zamjenicom izvršnog direktora UNICEF-a Karin Hulshof. 

Uoči početka konferencije, ministar Grlić Radman prisustvovao je na službenim prijemima za sudionike konferencije, a kojima su domaćini bili kralj Charles III te ministar vanjskih poslova Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske James Cleverly.


Pisane vijesti