Državna tajnica Metelko-Zgombić predstavila Hrvatskom saboru rezultate pregovora između Europske unije i Ujedinjene Kraljevine o partnerstvu i suradnji nakon 1. siječnja 2021.

Državna tajnica za Europu Andreja Metelko-Zgombić predstavila je Hrvatskom saboru u petak, 12. veljače 2021. godine, rezultate pregovora između Europske unije i Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske o međusobnom partnerstvu i suradnji nakon 1. siječnja 2021. godine. Odnosi EU-a i Ujedinjene Kraljevine od tog datuma uređeni su kroz tri odvojena sporazuma - Sporazum o trgovini i suradnji, Sporazum o sigurnosti podataka i Sporazum o nuklearnoj energiji.

Sporazum o trgovini i suradnji uz trgovinske odredbe sadržava poglavlja o suradnji s Ujedinjenom Kraljevinom u pitanjima unutarnje sigurnosti, pravosuđa te koordinacije sustava socijalne sigurnosti te je najsveobuhvatniji sporazum o slobodnoj trgovini koji EU ima s nekom trećom državom. Sporazum o sigurnosti podataka je potpisan s ciljem da se omogući sigurna razmjena klasificiranih podataka između institucija EU-a i Ujedinjene Kraljevine, a Sporazum o nuklearnoj energiji omogućava nastavak suradnje u uporabi nuklearne energije u miroljubive svrhe uz pridržavanje međunarodnih standarda.

„Navedena tri nova sporazuma privremeno se primjenjuju od 1. siječnja 2021. Na taj se način osiguralo da EU i Ujedinjena Kraljevina u trenutku kada je isteklo tzv. prijelazno razdoblje u međusobnim odnosima (31. prosinca 2020.) imaju pravnu osnovu za nastavak međusobnih uređenih odnosa.  Sporazumi će stupiti na snagu kada se dovrše i potvrde sve jezične verzije (na svim službenim jezicima EU-a) te, u slučaju Sporazuma o trgovini i suradnji i Sporazuma o sigurnosti podataka, kada svoju suglasnost da i Europski parlament“, rekla je državna tajnica.

Državna tajnica također je Hrvatski sabor izvijestila o tijeku pregovora između EU-a i Ujedinjene Kraljevine – od službenog otvaranja pregovora za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a 25. veljače 2020. do postizanja dogovora 24. prosinca 2020. godine. „Hrvatsko predsjedanje tako možda ostane zapamćeno po izlasku jedne države članice iz Unije, međutim to je učinjeno na uređeni način uz jasne uvjete povlačenja koji su definirani Sporazumom o povlačenju Ujedinjene Kraljevine iz EU-a i otvaranje pregovora o novim ugovornim odnosima nakon povlačenja“, istaknula je državna tajnica.Priopćenja