Potpisivanje MoU o otvaranju lektorata za hrvatski jezik na Sveučilištu u Istanbulu

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske dr. sc. Radovan Fuchs i rektor Sveučilišta u Istanbulu prof. dr. sc. Mahmut Ak potpisali su 13. studenog 2022. u Zagrebu Memorandum o razumijevanju između MZO RH i Sveučilišta u Istanbulu o otvaranju prvoga lektorata za hrvatski jezik i književnost u Turskoj. Ponosni smo što će se hrvatski jezik uskoro izučavati na najstarijemu turskom sveučilištu te se nadamo da će otvaranje lektorata doprinijeti jačanju međusobnih odnosa između dviju zemalja.

Tom je prigodom rektor Sveučilišta u Istanbulu prof. dr. sc. Mahmut Ak posjetio rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepana Lakušića. Sugovornici su iskazali nadu u jačanje suradnje u svim znanstvenim područjima, kao i razvoj i poticanje studentskih razmjena. I dekan Filozofskoga fakulteta u Zagrebu izv. prof. dr. sc. Domagoj Tončinić sastao se s rektorom Sveučilišta u Istanbulu, koji je posjetio i Katedru za turkologiju pri Filozofskome fakultetu. Tom se prilikom razgovaralo o napretku znanstvene suradnje.

Osim toga, rektor Sveučilišta u Dubrovniku prof. dr. sc. Nikša Burum i rektor Sveučilišta u Istanbulu prof. dr. sc. Mahmut Ak potpisali su i Sporazum o suradnji koji će uključivati razmjenu studenata na svim razinama studija te suradnju u znanstvenom i nastavnom aspektu.



Pisane vijesti