Važna obavijest za hrvatske državljane u Litvi

Obavještavaju se hrvatski državljani koji borave u Republici Litvi da je litavska Vlada kao odgovor na širenje koronavirusa (COVID-19), privremeno uvela granične kontrole od 14. ožujka 2020. od 18:00 sati, na razdoblje od deset dana i s mogućnošću produženja.
 
Iako još nije donesena odluka o potpunoj zabrani ulaska stranaca u Litvu, iz litavske je Vlade poručeno kako se razmišlja i ovoj mjeri, ovisno o tijeku situacije. Inače, već je neko vrijeme na snazi mjera o zabrani ulaska u zemlju stranih državljana koji pokazuju simptome COVID-19.
 
Hrvatskim građanima koji privremeno borave u Litvi, te su u planu povratka za Hrvatsku, savjetujemo žurno napuštanje zemlje u vremenu dok još postoje prijevozne mogućnosti (imajući u vidu sve veći broj zatvaranja granica u susjednim zemljama).
 
Također podsjećamo kako je zbog pandemije COVID-19 litavska Vlada proglasila od 13. ožujka 2020. prekid nastave u osnovnim i srednjim školama, fakukltetima, a zatvoreni su i vrtići, kina, muzeji, kulturni i društveni objekti, te su otkazani i svi športski događaji na rok od dva tjedna u čitavoj zemlji. Dodatno tome, Grad Vilnius obustavio je nastavu na pet tjedana (do 19. travnja 2020.).
 
Aktualne informacije mogu se pratiti na mrežnim stranicamaVlade Republike Litve: https://lrv.lt/en; Ministarstva vanjskih poslova Republike Litve: http://www.urm.lt/default/en/ kao i Ministarstva unutarnjih poslova: https://vrm.lrv.lt/en/.

Da bismo zaštitili zdravlje naših djelatnika i drugih stranaka, Veleposlanstvo moli stranke da se suzdrže od posjeta Veleposlanstvu ukoliko su u prethodnih 14 dana doputovali iz ili putovali kroz rizične zemlje, kao i u slučaju pogoršanog zdravstvenog stanja.
 
U skladu s mjerama koje su poduzete u sprječavanju širenja virusa COVID-19 obavještavamo da će se u Veleposlanstvu RH u Vilniusu:
- konzularne stranke i ostali posjetitelji primati ISKLJUČIVO po prethodnoj najavi i uz procjenu žurnosti
- prilikom najave i ulaska u Veleposlanstvo stranke i ostali posjetitelji dužni su se izjasniti o slijedećim činjenicama:
• da nemaju simptome zaraze
• da unutar 14 dana nisu boravili u državama u kojima je uspostavljena karantena zbog koronavirusa
• da nisu bili u osobnom kontaktu s osobama koje su mogući ili potvrđeni prijenosnici koronavirusaPriopćenja