Važna obavijest - putovanje u Litvu 9.2.2022

Od subote, 5. veljače sve zemlje Europskog gospodarskog prostora, time i Hrvatska,  prebačene su u žutu listu ECDC-a (Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti), što znači da je za osobe koje nisu cijepljene, nisu preboljele i ne pripadaju nijednoj drugoj skupini izuzeća uvjet za ulazak u Litvu predočenje isključivo PCR testa ne starijeg od 72 sata ili brzog antigenskog testa ne starijeg od 48 sata od trenutka uzimanja uzorka. Samoizolacija više nije potrebna.
Kako bi se uskladili zahtjevi za putnike diljem Europske unije, osobe koje su preboljele koronavirus u  roku od 180 dana prije ulaska u Litvu ili su cijepljene cjepivom registriranom u Registru lijekova EU prema cjelovitom rasporedu cijepljenja  nemaju se obvezu testirati pod uvjetom da imaju liječničku potvrdu o preboljenju, u vidu pozitivnog PCR testa unutar 180 dana ili potvrdu o cijepljenju na jednom od službenih jezika Europske unije, i to 14 dana od primljenog prvog cjepiva ako se prima u jednoj dozi ili drugog cjepiva ako se prima u dvije doze. Status potpuno cijepljene osobe je 270 dana od dana zadnjeg cijepljenja ( 270 dana se ne odnosi na osobe mlađe od 18 godina). Ako su primile docjepnu (tvz. booster ) dozu, status je neograničen. Osobe koje su cijepljene prema cjelovitom rasporedu cijepljenja računaju se da nisu potpuno cijepljene u slučaju da nije prošlo 14 dana od primljenog prvog cjepiva ako se prima u jednoj dozi ili drugog cjepiva ako se prima u dvije doze do proteka 14-otog dana. Nakon primitka docjepne doze, nema obaveze proteka od 14 dana, osoba se odmah smatra potpuno cijepljena. Cjepiva Nuvaxovid i Covishield također će biti priznata po dolasku u Litvu.
Svaki putnik koji zrakoplovom, morem ili kopnom dolazi u Litvu koristeći redovite, posebne i charter usluge, mora dostaviti osobne podatke Nacionalnom centru za javno zdravstvo (NPHC) https://keleiviams.nvsc.lt/en/form ne ranije od 48 sati od polaska. To znači da prije ulaska u avion, trajekt, autobus ili vlak osoba mora ispuniti obrazac na danom linku NPHC-a i tijekom ukrcaja predočiti primljenu potvrdu - takozvani QR kod. U slučaju individualnog putovanja kopnom, također je obvezna prijava u NPHC prije ulaska u Litvu. Međutim, putnici koji u Litvu dolaze vlastitim prijevoznim sredstvom izuzeti su od obveznog predočenja PCR testa ne starijeg od 72 sata ili antigen testa ne starijeg od 48 sati, oni  testiranje mogu obaviti u Litvi pod uvjetom da se registriraju za test u roku od 24 sata od ulaska u zemlju. 
Djeca do 16 godina ne podliježu nikakvim restrikcijama, a nakon toga se tretiraju kao i ostali, znači gleda se da li su cijepljeni, necijepljeni ili preboljeli zarazu koronavirusom, te moraju ispuniti gore naveden upitnik Nacionalnog centra za javno zdravstvo (NPHC).
Od subote, 5 veljače ukida se i uporaba EU digitalne potvrde za aktivnosti unutar Litve, koju je bilo potrebno predočiti za ulazak u trgovačke centre, restorane i sl. Ograničenja će se od sada mjeriti veličinom prostora i brojem posjetitelja u njemu, preporuka je 15m2 po osobi koliko mogu biti istovremeno u istom prostoru. U svim zatvorenim prostorima obvezno je nositi medicinske zaštitne maske, a za javna događanja (koncerti, priredbe i sl.) potrebno je nositi zaštitne maske najmanjeg stupnja zaštite FFP2.
 
Za prijevoznike koji se bave poslovima međunarodnog komercijalnog prijevoza ili sudjeluju u međunarodnom komercijalnom prijevozu svih vrsta (kada je svrha puta povezana sa njihovom dužnosti) ne moraju se testirati ako je planirano vrijeme boravka u Litvi  kraće od 24 sata, ali ako je prijevoznik napustio vozilo u nekoj drugoj zemlji i leti u Litvu kao putnik - treba se pridržavati svih pravila kao i ostali redovni putnici. Ako se unaprijed zna da će boravak biti dulji od 24 sata, potrebno se testirati. Isto tako ako se takve osobe, zbog nekih objektivnih okolnosti kao što je carina, granica i sl. zadrže  neplanirano dulje, trebaju se prijaviti na testiranje unutar 24 sata.
 
Aktualne informacije mogu se pratiti na stranicama:
Vlade Republike Litve https://lrv.lt/en , Ministarstva vanjskih poslova Republike Litve http://www.urm.lt/default/en/    kao i Ministarstva unutarnjih poslova https://vrm.lrv.lt/en/ , Ministarstva zdravstva https://nvsc.lrv.lt/en/information-on-covid-19
 
Ako sumnjate da ste zaraženi ili oboljeli od COVID-19, zovite broj za hitne slučajeve 1808. Ako nemate litavsku SIM karticu zovite broj +370 37 367963.

Pisane vijesti