Važna obavijest osobama koje iz Hrvatske žele putovati u Litvu

Od 2. listopada o.g. na snazi je odluka o osiguravanju lakših uvjeta za lakši ulazak visokokvalificiranog osoblja, predavača i znanstvenika na način da se dozvole privremenog boravka u Litvi obrađuju putem interneta., te da se izvorni biometrijski podaci dokumenata trebaju dostaviti tek po dolasku.

Od 25. siječnja Hrvatska se opet nalazi na listi pogođenih zemalja te će putnici morati predočiti negativan test ne stariji od 48 sati prije ulaska ili se testirati u Litvi. 14-dnevna samoizolacija također je obavezna za sve, uz mogućnost skraćivanja vremena izolacije testiranjem na koronavirus o svom trošku desetog dana izolacije. 

Putnici koji zrakoplovom, morem ili kopnom dolaze u Litvu koristeći redovite, posebne i charter usluge, trebaju dostaviti osobne podatke Nacionalnom centru za javno zdravstvo (NPHC). To znači da prije ulaska u avion, trajekt, autobus ili vlak osoba treba ispuniti obrazac na web stranici NPHC i tijekom ukrcaja predočiti primljenu potvrdu - takozvani QR kod. U slučaju individualnog putovanja kopnom, obvezno se prijaviti u NPHC u roku od 12 sati od trenutka ulaska u Litvu.

Svaka osoba koja dolazi u Litvu mora se prijaviti na stranici https://keleiviams.nvsc.lt/en/form.
Putnici, koji moraju ostati u 14-dnevnoj samoizolaciji, ali žele prije napustiti Litvu ili zbog važnog razloga napustiti mjesto samoizolacije, mogu zatražiti posebnu dozvolu na stranici https://nvsc.lrv.lt/leidimas.

Aktualne informacije mogu se pratiti na stranici Vlade Republike Litve: https://lrv.lt/en, https://koronastop.lrv.lt/en/ Ministarstva vanjskih poslova Republike Litve: http://www.urm.lt/default/en/ kao i Ministarstva unutarnjih poslova: https://vrm.lrv.lt/en/.

Ako sumnjate da ste zaraženi ili oboljeli od COVID-19, zovite broj za hitne slučajeve 1808. Ako nemate litavsku SIM karticu zovite broj +370 37 367963.



Priopćenja