Važna obavijest osobama koje iz Hrvatske žele putovati u Litvu

Od 2. listopada o.g. na snazi je odluka o osiguravanju lakših uvjeta za lakši ulazak visokokvalificiranog osoblja, predavača i znanstvenika na način da se dozvole privremenog boravka u Litvi obrađuju putem interneta., te da se izvorni biometrijski podaci dokumenata trebaju dostaviti tek po dolasku. Također je ukinuta potreba testiranja 72 sata prije ulaska u Litvu.

Od 9. studenog osobe koje dolaze iz Hrvatske ne moraju ići u samoizolaciju. Budući da je Litva usvojila takozvani sustav semafora u EU, primjenjuje se obveza samoizolacije samo na područja u kojima je postotak zaraženih veći nego u Litvi.

Putnici koji zrakoplovom, morem ili kopnom dolaze u Litvu koristeći redovite, posebne i charter usluge, trebaju dostaviti osobne podatke Nacionalnom centru za javno zdravstvo (NPHC). To znači da prije ulaska u avion, trajekt, autobus ili vlak osoba treba ispuniti obrazac na web stranici NPHC i tijekom ukrcaja predočiti primljenu potvrdu - takozvani QR kod. U slučaju individualnog putovanja kopnom, obvezno se prijaviti u NPHC u roku od 12 sati od trenutka ulaska u Litvu.

Svaka osoba koja dolazi u Litvu mora se prijaviti na stranici https://keleiviams.nvsc.lt/en/form.
Putnici, koji moraju ostati u 14-dnevnoj samoizolaciji, ali žele prije napustiti Litvu ili zbog važnog razloga napustiti mjesto samoizolacije, mogu zatražiti posebnu dozvolu na stranici https://nvsc.lrv.lt/leidimas.

Aktualne informacije mogu se pratiti na stranici Vlade Republike Litve: https://lrv.lt/en, https://koronastop.lrv.lt/en/ Ministarstva vanjskih poslova Republike Litve: http://www.urm.lt/default/en/ kao i Ministarstva unutarnjih poslova: https://vrm.lrv.lt/en/.

Ako sumnjate da ste zaraženi ili oboljeli od COVID-19, zovite broj za hitne slučajeve 1808. Ako nemate litavsku SIM karticu zovite broj +370 37 367963.

 



Priopćenja