U Vilniusu održane političke konzultacije državne tajnice za Europu Andreje Metelko-Zgombić i zamjenika ministra vanjskih poslova Republike Litve Simonasa Šatūnasa

  • Slika
  • Slika
Državna tajnica za Europu Andreja Metelko-Zgombić održala je 22. travnja 2024. u Vilniusu političke konzultacije sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Republike Litve Simonasom Šatūnasom. Razmijenjena su stajališta o nizu tema od obostranog interesa, uključujući bilateralne odnose Hrvatske i Litve, rusku agresiju na Ukrajinu, restriktivne mjere EU, proces proširenja EU, političko-sigurnosnu situaciju na području jugoistočne Europe, suradnju u okviru NATO-a, energetsku sigurnost, zaštitu granica kao i migracije.
 
Sugovornici su se složili da su odnosi Hrvatske i Litve tradicionalno prijateljski, bez otvorenih pitanja, a kao neke od poveznica dviju država istaknute su sličnosti u njihovom suvremenom političkom i društvenom razvoju, identične vrijednosti, kao i zajedničko članstvo u političkim, sigurnosnim i gospodarskim strukturama razvijenoga Zapada, kojem obje zemlje povijesno i prirodno pripadaju. I Hrvatska i Litva zainteresirane su za daljnje produbljenje suradnje u okviru Europske unije, a isto tako i NATO-a.
 
Hrvatska i Litva suglasne su u ocjeni da Ukrajini treba nastaviti pružati svaku moguću političku, vojnu, financijsku i humanitarnu pomoć, u svrhu njezine uspješne obrane od ruske agresije. Pozdravljene su inicijative koje pridonose tome cilju. Obostrano je izraženo zadovoljstvo i nastavkom pružanja američke vojne pomoći Ukrajini. Litavska strana izrazila je zadovoljstvo angažmanom Hrvatske u okviru nedavno uspostavljene Koalicije za razminiranje Ukrajine.
 
Razmijenjena su stajališta glede proširenja EU pri čemu je državna tajnica naglasila kako je za Hrvatsku od strateškog interesa daljnji napredak Bosne i Hercegovine na njezinom europskom putu, uz očuvanje ravnopravnosti svih triju konstitutivnih naroda i ostalih. Hrvatska će također nastaviti pružati potporu europskom putu Ukrajine.
 
Zamjenik ministra vanjskih poslova Šatūnas zahvalio je Hrvatskoj na njezinom doprinosu sigurnosti Litve, dosadašnjim sudjelovanjem tri hrvatska kontingenta u NATO-ovoj aktivnosti ojačane prednje prisutnosti na litavskom teritoriju, gdje Republika Hrvatska, zajedno s prisutnošću u Mađarskoj, Poljskoj i Bugarskoj pridonosi jačanju istočnog krila NATO-a. Također je izrazio svoju potporu za što skorije uspješno okončanje pristupnih pregovora Hrvatske s OECD-om.

Pisane vijesti