U Marijampoleu otvorena izložba o Marku Maruliću

U Regionalnoj knjižnici „Petrasa Kriaučiūnasa“ ( http://www.marvb.lt/ ) u Marijampolėu 9. studenoga 2021.g. je otvorena izložba „Marko Marulić – europski humanist“. Izložba je trebala biti održana u sklopu javnodiplomatskih aktivnosti Veleposlanstva (povodom HR PRES), međutim zbog pandemije više je puta bila odgođena. Navedena izložba je projekt Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, uz suradnju s Litavskom nacionalnom knjižnicom Martynas Mažvydas, a njezino gostovanje ostvareno je uz potporu Ministarstva kulture RH.  

Izložba na 12 izložbenih panoa, na litavskom i engleskom jeziku, kroz Marulićev životni i stvaralački put, predstavlja reprezentativni izbor građe iz fonda NSK u Zagrebu. Njegov život i rad prikazani su kroz najpoznatija Marulićeva djela, a izložba dodatno pruža osvrt i na Marulićev upliv na razne europske uglednike u njegovo doba i kasnije. Tražeći poveznice između djelovanja Marka Marulića i utemeljitelja litavske književnosti i izdavaštva, dio izložbe prikazuje djelovanje Martynasa Mažvydasa, autora i urednika prve tiskane knjige na litavskom jeziku, kao i Kristijonasa Donaelaitisa, autora prvog litavskog beletrističkog djela. Također, uz izložbu su tiskani dvojezični, englesko-litavski katalozi. Prijevod tekstova na litavski jezik napravila je prof. Jurga Jozič.

Izložbu su otvorili ravnateljica knjižnice Daiva Kirtiklienė, dogradonačelnik Artūras Visockis i privremena otpravnica poslova Dunja Staničić. U pozdravnim obraćanjima je istaknuta važnost pismenosti i književnog stvaranja na materinskom jeziku za stvaranje te očuvanje nacionalnih kultura, baština i nacionalnog identiteta, a tom prigodom je privremena otpravnica poslova Staničić knjižnici poklonila primjerak knjige Croats who have changed the World. Posjetiteljima će tijekom izložbe biti dostupna i veća količina hrvatskih turističkih promidžbenih materijala.

Marijampolė je šesti i posljednji litavski grad, nakon Vilniusa, Šiauliajia, Klaipėde, Kaunasa i Panevėžysa, u kojem je predstavljena ova izložba.

Prije otvaranja izložbe održan je i sastanak s dogradonačelnikom grada Marijampolė gospodinom Artūrasom Visockisom, prilikom kojeg je izraženo obostrano zadovoljstvo na dosadašnjoj dugogodišnjoj suradnji na području kulture, te je načelno dogovorena organizacija barem jednog kulturnog događanja u 2022.

 Priopćenja