Hrvatski filmovi na međunarodnom filmskom festivalu u Panevėžysu

Hrvatska je i ove godine, po peti put za redom, uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra (www.havc.hr) sudjelovala na Međunarodnom filmskom festivalu: Europsko kino po danu i po noći (Europos kinas ir dieną ir naktį), koji se održava u litavskom gradu Panevėžysu. Organizator festivala je Kino centar "Garsas" (www.garsas.lt), pri čemu je VRH Vilnius jedan od partnera festivala, a Hrvatska je sudjelovala sa tri filma. Filmom "Noćni brodovi" koji je bio prikazan 22. srpnja, redatelja Igora Mirkovića (Studio dim, 2012.), filmom "Sonja i bik", redateljice Vlatke Vorkapić (Interfilm, 2012.), koji je bio prikazan 12.kolovoza i privukao je veliku pozornost festivalske publike.

Projekcijom filma  "Ustav Republike Hrvatske" redatelja Rajka Grlića (Interfilm, 2016), 16. rujna zatvoren je filmski festival, a gledatelje su prije projekcije pozdravile ravnateljica filmskog festivala Genė Pučinskienė i privremena otpravnica poslova Dunja Staničić.    

Prije zatvaranja filmskog festivala održan je i sastanak s gradonačelnikom grada Panevėžysa gospodinom Rytisom Račkauskasom, prilikom kojeg je izraženo obostrano zadovoljstvo na dosadašnjoj dugogodišnjoj suradnji a posebno na području kulture.Pisane vijesti