Veleposlanica Jasna Mileta s dr. Mohamedom Idrissijem, 1. zamjenikom gradonačelnice Marrakecha

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Marrakech, 07. ožujka 2022. godine – U okviru aktivnosti koje VRH u Rabatu provodi povodom proslave 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Kraljevine Maroko, veleposlanica Jasna Mileta sastala se s dr. Mohamedom Idrissijem, 1. zamjenikom gradonačelnice Marrakecha, radi dogovora o organizaciji službene inauguracije a posteriori „inteligentnih solarnih stabala“ koja je hrvatska tvrtka Solvis postavila u konferencijskom centru u Marrakechu tijekom COP22, 2016. godine, a koja su ostala neobilježena iako su nakon Konferencije poklonjena Maroku te postavljena na javnim mjestima u Marrakechu, posebice ispred samog Gradskog vijeća.  

Dvije su strane pozdravile kvalitetu odnosa koji spajaju Republiku Hrvatsku i Kraljevinu Maroko, ponovivši volju dviju zemalja da rade na jačanju razine suradnje. Razgovaralo se o intenziviranju suradnje između grada Marrakecha i Republike Hrvatske, te važnosti razvoja zajedničkih inicijativa u nekoliko područja, uključujući promicanje turizma, valorizaciji kulturne baštine te sektoru zaštite okoliša i ekološke tranzicije.

Veleposlanica Mileta i dr. Idrissi su dogovorili organizirati službenu inauguraciju a posteriori „inteligentnih solarnih stabala“, koja je hrvatska tvrtka „Solvis“ postavila u konferencijski centar u Marrakechu tijekom COP22, 2016. godine, a koje je RH poklonila Maroku te su naknadno postavljena na javnim mjestima u Marrakechu. Budući da su ostala neobilježena, a sam čin donacije pao u zaborav, dogovoreno je održavanje ceremonije inauguracije tijekom svibnja.

Nadalje, u znak obilježavanja ove obljetnice, dr. Idrissi je predložio da se pozove i delegacija grada Varaždina radi dogovora o decentraliziranoj suradnji između dva grada, u svrhu intenziviranja kulturne razmjene između dviju zemalja, a time se ojačalo prijateljstvo i međusobno razumijevanje dvaju naroda, te potaknuli politički, gospodarski i trgovinski odnosi između Hrvatske i maroka.

Pisane vijesti