Svečanost proslave Dana Žena

Diplomatska zaklada u partnerstvu s veleposlanicama akreditiranima u Maroku, odala je počast ženama povodom Međunarodnog dana ženskih prava, tijekom svečanosti organizirane u petak 5. ožujka 2021. u hotelu Sofitel, u Rabatu.

Ova svečanost, obilježena sudjelovanjem brojnih veleposlanica i dužnosnica UN-a, obučenih za ovu prigodu u tradicionalne marokanske kaftane, bila je prilika za pregled različitih politika usmjerenih na promicanje ženskih prava u cijelom svijetu.

Ceremoniju su govorima otvorile ministrica nacionalnog teritorijalnog planiranja, urbanizma, stanovanja i gradske politike, gospođa Nouzha Bouchareb te veleposlanica Jasna Mileta, doajen žena veleposlanica.

U svom govoru naslovljenom „Žena: uloga ili sudbina“, veleposlanica Mileta je podsjetila na hrvatsku vezanost za ljudska prava kao i na položaj žene u hrvatskom društvu u kojem sve više zauzima mjesto koje zaslužuje i koje joj pripada.

Što se tiče ženskog vodstva u eri Covid-19, veleposlanica Mileta je istaknula ključnu ulogu koju žene igraju suočene s globalnom krizom, kao zdravstvene radnice, njegovateljice, inovatorice, organizatorice te nacionalne leaderice, koje su među najuzornijim i učinkovitijim leaderima u borbi protiv pandemije. Kriza je doista naglasila presudnu važnost doprinosa žena i nesrazmjeran teret kojeg nose i danas.

Također je iskoristila je ovu priliku da pozdravi višestruke reforme koje je pokrenuo Kralj Maroka,  Njegovo Veličanstvo Mohamed VI. u svrhu promicanja ženskih prava, kao i čvrsto opredjeljenje i velike zasluge njegove sestre, princeze Lalle Meryem u korist emancipacije marokanskih žena te u promicanju dobrobiti djece i mladih djevojaka, poglavito onih u teškim uvjetima života.

Tijekom susreta je odana posmrtna počast velikoj i iskusnoj društvenoj aktivistici u Maroku, gospođi Rabiji Rafiki El Mrini.

Ovaj važan događaj obilježila je prisutnost dvije ministrice, gđe Nadia Fettah, ministrice turizma, zanatstva, zračnog prometa i socijalne ekonomije te gđe Nouzhe Bouchareb ministrice nacionalnog teritorijalnog planiranja, urbanizma, stanovanja i gradske politike.

Prisutne su bile, među ostalim uvaženim uzvanicima, veleposlanice Norveške, Malezije, Dominikanske Republike, Gambije, Francuske, Meksika, Kanade, Ukrajine, Vijetnama i Švedske, kao i stalna koordinatorica Ujedinjenih naroda, predstavnica IOM-a (Međunarodne organizacije za migraciju) te predsjednica regije (županica)  Tanger -Tetouan-Al Hoceima.Priopćenja