Predsjednik Sabora Jandroković primio potpredsjednicu Vlade i ministricu vanjskih poslova i dijaspore Republike Kosovo Gërvalla-Schwarz

  • Slika
Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio je potpredsjednicu Vlade i ministricu vanjskih poslova i dijaspore Republike Kosovo Doniku Gërvalla-Schwarz koja boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj.

Bilateralni odnosi obostrano su ocijenjeni vrlo dobrima i prijateljskima. Predsjednik Sabora istaknuo je da Hrvatska, kao pouzdani partner, dosljedno zagovara pristupanje Kosova u članstvo međunarodnih i regionalnih organizacija.Kosovo može računati na nastavak hrvatske političke i tehničke potpore, osobito na euroatlantskom putu.

Predsjednik Sabora Jandroković i potpredsjednica Vlade Gërvalla-Schwarz izrazili su zadovoljstvo porastom trgovinske razmjene. Potencijal za nove iskorake u gospodarskoj suradnji vide u području energetike, prometa, obrambene industrije te u IT sektoru. Nedavni poslovni forum održan u Prištini obostrano je prepoznat kao konkretan doprinos daljnjem intenziviranju kontakata među gospodarskim subjektima dviju država.

Predsjednik Jandroković podsjetio je kako Hrvati na Kosovu žive i svoj identitet njeguju više od sedam stoljeća, a ove se godine obilježava i 720. obljetnica prvog spomena Janjeva. Pozvao je na snažniji angažman kosovskih institucija u zaštiti malobrojne hrvatske manjine na Kosovu, te poboljšanju njihovog političkog, pravnog i socijalnog statusa. Kao mogući uzor za to naveo je položaj albanske manjine u Hrvatskoj čiji se projekti redovito financiraju sredstvima iz državnog proračuna, a koji su kao manjina navedeni i u Ustavu Republike Hrvatske te imaju zastupnicu u Hrvatskom saboru.

U svezi dijaloga Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa, predsjednik Jandroković izrazio je nadu da će prihvaćanje prijedloga Europske unije u konačnici dovesti do stvaranja uvjeta za trajnu stabilizaciju odnosa između dviju država, što bi doprinijelo dugoročnoj stabilnosti čitave regije, kao i njenoj europskoj perspektivi.

Završno su istaknuti potencijali parlamentarne diplomacije i aktivnosti Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Kosovo u službi jačanja sveukupnih bilateralnih odnosa.

Izvor: sabor.hr

Pisane vijesti