Ministar Grlić Radman s ministricom vanjskih poslova i dijaspore Republike Kosovo Melizom Haradinaj-Stubllom

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar Gordan Grlić Radman primio je u ponedjeljak, 23. studenog 2020. godine, u radni posjet ministricu vanjskih poslova i dijaspore Republike Kosovo Melizu Haradinaj-Stubllu.

Na sastanku su potvrđeni tradicionalno prijateljski odnosi dviju država, te je izražena predanost daljnjem jačanju bilateralne suradnje i intenziviranju međusobnog dijaloga.

Ministar Grlić Radman istaknuo je kako Hrvatska snažno podupire kosovsku euroatlantsku orijentaciju te potiče i podržava sudjelovanje Kosova u organizacijama regionalne i međunarodne suradnje. Osvrnuo se i na nastavak doprinosa Hrvatske razvoju Kosova u sklopu mirovne NATO operacije na Kosovu – KFOR, koja ima poseban značaj za Hrvatsku jer se nalazi u neposrednom susjedstvu.

Razgovaralo se i o statusu hrvatske manjine na Kosovu i problemima s kojima se svakodnevno suočavaju, stoga je ministar istaknuo važnost unaprjeđenja njihovog položaja kako bi više mogli sudjelovati i doprinositi napretku Kosova. 

Ministri su razgovarali i o pripremama za približavanje zemalja jugoistočne Europe prema Europskoj uniji s konačnim ciljem stvaranja pretpostavki potpune integracije. „S obzirom na kosovsku usmjerenost prema euroatlantskom cilju izrazio sam nadu i želju da što prije dođe do liberalizacije viznog režima između Kosova i Europske unije čime bi se valorizirale i honorirale dosadašnje reforme koje je Kosovo poduzelo, a istovremeno to bi potaknulo kosovsku stranu na dodatni iskorak prema reformama“, naglasio je ministar Grlić Radman.

Tijekom posljednjih nekoliko godina, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova uspostavilo je dobru suradnju i kontinuirano je pomagalo kosovskim partnerima u njihovim reformskim naporima, te će nastaviti i pri daljnjoj izgradnji kapaciteta kosovskih institucija na putu europskih integracija.

Ministrica Meliza Haradinaj-Stublla se zahvalila na dobrodošlici te je pritom istaknula kako je hrvatska podrška europskom putu Republike Kosovo iznimno važna te da Hrvatska predstavlja primjer i nadahnuće s obzirom da je prošla složen put i postala članicom Europske unije te euroatlanskih integracija, koji i oni žele slijediti. Također je istaknula kako s hrvatskom manjinom na Kosovu, posebice u Janjevu, postoji odlična suradnja te naglasila da je tijekom sastanka usuglašeno kako treba uložiti dodatne napore da se položaj hrvatske manjine u Kosovu i albanske manjine u Hrvatskoj dodatno poboljša jer se radi o važnim poveznicama između dviju zemalja.

(Izvor: https://mvep.gov.hr/hr/mediji/priopcenja/,34207.html)


 

Stranice