Ministar Grlić Radman posjetio hrvatsku zajednicu u Janjevu

Prilikom službenog posjeta Republici Kosovo ministar Grlić Radman posjetio je, u četvrtak 6. svibnja 2021., hrvatsku zajednicu u Janjevu.

 "Ovo je moj prvi posjet Kosovu u ulozi ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i u okviru tog posjeta od iznimne važnosti mi je bilo da se susretnem s vama", rekao je ministar i izrazio zadovoljstvo što ima priliku izravno čuti od pripadnika hrvatske zajednice kako žive i s kakvim se problemima suočavaju.

Ministar je istaknuo kako se u svim razgovorima tijekom današnjeg službenog posjeta Kosovu snažno založio da kosovske vlasti promijene odnos prema Hrvatima u Janjevu i Letnici te da im osiguraju dostojanstven život.

"Kontinuirano se zalažemo da se Hrvati na Kosovu zaštite, da se osigura osobna sigurnost i sigurnost imovine te da se poboljša infrastruktura. Naravno želimo i da Hrvati kao manjina budu priznati u Ustavu Kosova", rekao je ministar.

Također je naglasio da će Republika Hrvatska nastaviti pružati financijsku pomoć u okviru svojih mogućnosti. “Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske ima nekoliko programa putem kojih se mogu financirati i vaše potrebe. Za Hrvate u Republici Kosovo osigurana su sredstva u iznosu od 300.000,00 kuna za 2021., koja su jednaka sredstvima dodijeljenim u 2020. i 2019. godini. Vlada Republike Hrvatske odlučna je nastaviti podupirati opstanak i prosperitet u njihovom zavičaju”, naglasio je ministar Grlić Radman.

U poslijepodnevnim satima ministar Grlić Radman obišao je pripadnike 34. hrvatskog kontingenta u bazi KFOR Film City u Prištini. Razgovarao je sa zapovjednikom KFOR-a general-bojnikom Francom Federicijem, koji je pohvalio doprinos hrvatskih vojnika i odluku Hrvatske da poveća svoj oružani kontingent u KFOR-u. Potom se susreo u hrvatskim vojnicima te im čestitao na predanom radu i sudjelovanju koje potvrđuje Hrvatsku kao pouzdanu članicu NATO-a i pridonosi jačanju međunarodnog ugleda naše zemlje.

(https://mvep.gov.hr/hr/mediji/priopcenja/,36518.html)Priopćenja