Izaslanstvo Odbora za vanjske poslove i dijasporu Skupštine Republike Kosova u službenom posjetu Hrvatskome saboru

  • Slika
  • Slika
Kosovsko izaslanstvo, kojem je domaćin posjeta saborski Odbor za vanjsku politiku, održalo je niz sastanaka sa saborskim dužnosnicima i radnim tijelima -  potpredsjednikom Sabora Antom Sanaderom, predsjednikom Odbora za vanjsku politiku Garijem Cappellijem i članovima Odbora, predsjednikom Odbora za europske poslove Domagojem Hajdukovićem te voditeljem Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska - Kosovo Antom Bačićem i članovima Skupine.

U središtu razgovora potpredsjednika Sanadera i kosovskog izaslanstva bili su bilateralni odnosi Hrvatske i Kosova te europska perspektiva Kosova. Sugovornici su se složili da su odnosi vrlo dobri i prijateljski te izrazili želju za njihovom daljnjom izgradnjom. - Hrvatsku i Kosovo veže i zajednička turbulentna prošlost i teška borba za nezavisnost, podsjetio je potpredsjednik Sanader.

Kosovski parlamentarci iskazali su zahvalnost na potpori koju Hrvatska kontinuirano pruža Kosovu u njegovim nastojanjima da što prije postane dijelom EU-a i drugih europskih institucija, kao i na angažmanu Hrvatske u okviru međunarodnih mirovnih i policijskih snaga na Kosovu. Potpredsjednik Sanader je istaknuo kako će Hrvatska i nadalje pomagati Kosovu da se što prije integrira u EU te preporučio da odbori hrvatskoga i kosovskog parlamenta što uže surađuju te da se uspostave češći izravni kontakti parlamentaraca.

Razgovaralo se i o položaju albanske nacionalne manjine u Hrvatskoj te položaju Hrvata na Kosovu. - Doprinos albanske zajednice u Hrvatskoj je velik, kako za vrijeme Domovinskog rata, tako i u gospodarstvu danas, kazao je potpredsjednik Sanader. Kosovski su parlamentarci istaknuli kako se položaj Hrvata na Kosovu znatno poboljšao u odnosu na poslijeratne godine kada je trend iseljavanja bio jako velik. 

Na sastanku kosovskog izaslanstva s domaćinom posjeta, Odborom za vanjsku politiku razmijenjena su mišljenja o europskom projektu i potrebi proširenja Europske unije na države zapadnog Balkana kao i intenziviranju političke suradnje Hrvatske i Kosova, uključujući osnaživanje parlamentarne diplomacije.

Sastanku su, uz predsjednika Odbora Garija Cappellija, nazočili zastupnici Marijana Balić, Ivana Posavec Krivec, Stephen Nikola Bartulica i Ermina Lekaj Prljaskaj.

- Parlamentarna suradnja je uvijek otvorenija i jasnija te nam daje mogućnost da raspravljamo otvorenije, pogotovo o onim segmentima gdje možemo poboljšati odnose, kazao je predsjednik Odbora za vanjsku politiku Cappelli i dodao kako Hrvatska prati situaciju na Kosovu i snažno podupire njegovu kandidaturu za članstvo u Europskoj uniji.

Marijana Balić je, uz riječi potpore Kosovu na njegovom europskom putu, dodala kako smatra da će pristup Europskom sudu za ljudska prava građanima Kosova donijeti vladavinu prava. Ivana Posavec Krivec je ocijenila vrlo važnim održavanje kontinuiranog dijaloga i razmjene informacija između dvije države te se također osvrnula na položaj male zajednice Hrvata na Kosovu, dok je zastupnik Bartulica podržao napredovanje Kosova u ostvarivanju suverenosti i integriteta.
- Ponosna sam što sam zastupnica nacionalnih manjina u Saboru, posebno albanske, naglasila je Ermina Lekaj Prljaskaj te zahvalila hrvatskim kolegama na velikoj podršci koju daju kosovskom narodu.

 
Kosovski parlamentarci su kazali kako su u zadnje dvije godine uspjeli napraviti veliki napredak u vladavini prava i poštivanju slobode govora te time pokazali da su demokratska država čiji je cilj članstvo u Europskoj uniji.
Tijekom sastanka predsjednika Odbora za europske poslove Domagoja Hajdukovića i Izaslanstva Odbora za vanjske poslove i dijasporu kosovske Skupštine bilo je riječi o aktualnim vanjskopolitičkim i sigurnosnim okolnostima u regiji i EU koji utječu na europski put Kosova te o načinima na koje Hrvatska, kao zemlja „primjer“, može pomoći Kosovu na tom putu.

- Hrvatska snažno podupire neovisnost Kosova i njegov put prema Vijeću Europe i Europskoj uniji, a članovi saborskog Odbora za europske poslove otvoreno su podržavali Kosovo u brojnim prilikama i to će i dalje činiti, kazao je Hajduković. - Prvi korak na dugom putu europskih integracija je članstvo u Vijeću Europe, taj je proces ide dobro i nadam se da ćemo do ljeta sljedeće godine poželjeti Kosovu dobrodošlicu u toj europskoj instituciji, dodao je Hajduković.

Razgovaralo se i o sigurnosnoj situaciji u regiji zapadnog Balkana te različitim stajalištima zemalja članica EU-a o ovom dijelu Europe koji utječu i na proces približavanja Kosova EU-u. Kosovski su parlamentarci pozdravili liberalizaciju viznog režima za putovanja kosovskih građana u EU koji stupa na snagu početkom sljedeće godine, te izrazili očekivanja da će se uskoro realizirati i  članstvo Kosova u Vijeću Europe. 

Predsjednica Odbora za vanjske poslove i dijasporu Arbëreshë Kryeziu Hyseni iskazala je zadovoljstvo što tijekom ovoga posjeta članovi Odbora mogu razmijeniti mišljenja s hrvatskim kolegama o brojnim temama koje su trenutno vrlo važne za Kosovo, te istaknula kako su za sve izazove s kojima se susreću na europskom putu, dobrodošli savjeti i iskustva Hrvatske.

Bilo je riječi i o albanskoj i hrvatskoj dijaspori s čim u vezi je predsjednik Odbora Hajduković istaknuo kako su članovi albanske zajednice u Hrvatskoj, bez obzira na zemlju porijekla, vrlo dobro integrirani u hrvatsko društvo. 
Izaslanstvo Skupštine Kosova svoj posjet Hrvatskome saboru završava susretom s članovima Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska - Kosovo.

Izvor: https://www.sabor.hr/hr/press/priopcenja/izaslanstvo-odbora-za-vanjske-poslove-i-dijasporu-skupstine-republike-kosova-u

Pisane vijesti