Dan državnosti obilježen u Évori koncertom Tomislav Goluban Blues Banda

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Veleposlanstvo RH u Portugalu upriličilo je 26. svibnja 2024. u gradu Évori koncert Tomislav Goluban Blues Banda. Koncert povodom Dana državnosti Republike Hrvatske upriličen je u otvorenom atriju Zaklade Inatel smještene u renesansno-baroknoj palači Barrocal u strogom centru Évore, grada upisanog na UNESCO-v popis svjetske baštine. Na koncertu su se okupili uzvanici koji su uglavnom prijatelji Hrvatske i Veleposlanstva te gradonačelnici općina iz te južne regije Alentejo čiji je glavni grad Évora. Uz veleposlanicu Anitu Tršić, sudjelovao je i gradonačelnik Pule g. Filip Zoričić i gradonačelnik Évore g. Carlos Pinto de Sá, koji su prošli tjedan na bilateralnom sastanku otpočeli pregovore o sklapanju sporazuma o suradnji dvaju gradova. 
Prisutnima se obratila veleposlanica Anita Tršić, istaknuvši povijesnu važnost Dana državnosti i glavna postignuća Republike Hrvatske u posljednje trideset tri godina nezavisnosti. Najavila je približavanje Pule i Évore kroz sporazum o suradnji dvaju gradova koji bi se trebao potpisati do konca ove godine. Nakon toga bi uslijedio rad na projektima od zajedničkog interesa, uz želju za snažnijom promidžbom Pule i Hrvatske u Évori, portugalskom gradu koji će 2027. biti europskom prijestolnicom kulture. 
Tomislav Goluban Blues Band vrhunski je odsvirao i otpjevao petnaestak autorskih i standardnih hrvatskih i američkih blues pjesama. Uz stalni pljesak i odlične reakcije uzvanika i slučajnih prolaznika koji su ulazili u otvoreni atrij Palače Barrocal i uživali u koncertu, posebno oduševljenje izazvala je originalna izvedba portugalske himne na gitari i Lijepe naše na usnoj harmonici. 

Pisane vijesti