Ogranak Seljačke sloge Buševec nastupio na svečanom otvaranju 47. Međunarodnog folklornog festivalu u Fribourgu - Švicarska

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Hrvatsko kulturno umjetničko društvo Ogranak Seljačke sloge Buševec nastupilo je na svečanom otvaranju 47. Međunarodnog folklornog festivala koji se održava u Fribourgu, Švicarska od 16. do 21. kolovoza 2022. godine.

Na svečanom otvaranju 16. kolovoza u BCF Areni Fribourg 35 plesačica/plesača i glazbenica/glazbenika Ogranka Seljačke sloge Buševec pred punim gledalištem izvelo je tradicionalne lokalne hrvatske plesove i pjesme i oduševilo švicarsku publiku koja je uzvratila dugačkim pljeskom i ovacijama. Folklorni program festivala nastavljen je do kasnih ponoćnih sati.

Uz Hrvatsku, na festivalu nastupaju folklorne skupine iz raznih drugih zemalja, među kojima iz Argentine, Meksika, Paname, Italije, Francuske, Španjolske, Crne Gore, Cipra, a što festivalu daje šarolikost glazbenih i plesnih folklornih izričaja iz raznih dijelova svijeta.

Ogranak Seljačke sloge Buševec djeluje već više od 100 godina čuvajući hrvatsku narodnu tradiciju i običaje svoga kraja. U sklopu nastavka programa međunarodnog festivala na više lokacija u švicarskom frankofonom gradiću Fribourgu u narednih nekoliko dana Ogranak Seljačke sloge Buševec nastaviti će sa predstavljanjem Hrvatske putem glazbenih radionica (prezentacija tradicijskih glazbala), zatim igranjem starinskih igara, pripremom tradicionalnog jela (Turopoljska kotlovina) te štandom sa suvenirima, promotivnim materijalima i proizvodima hrvatskih OPG-ova.

Više informacija dostupno je na službenoj stranici festivala u Fribourgu na ovoj poveznici:
http://rfi.ch/

U ime veleposlanice dr.sc. Andree Bekić, nastup našeg kulturno umjetničkog društva Ogranka Seljačke sloge Buševec u Fribourgu popratio je Tomislav Tudić, privremeni otpravnik poslova u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Švicarskoj Konfederaciji – Bern koji se u pauzama između nastupa sastao s predsjednikom Ogranka Seljačke sloge Buševec, g. Nenadom Rožićem i članovima cijele hrvatske folklorne skupine. Tom prilikom u ugodnom druženju g. Rožić zahvalio se Veleposlanstvu RH u Bernu na dolasku te je obostrano izraženo zadovoljstvo nastupom naših folkloraša u Švicarskoj. Također, razmijenjene su informacije o djelovanju Veleposlanstva RH u Bernu i Ogranka Seljačke sloge Buševec na području predstavljanja hrvatske narodne kulture i običaja u Švicarskoj i diljem svijeta.

Djelovanje diplomacije na području kulture jedan je od najboljih načina za međusobno upoznavanje i razumijevanje među narodima i kulturama te djeluje pozitivno na razvijanje tolerancije i poticanje boljih odnosa na lokalnoj, regionalnoj i globalnoj razini.

Tijekom festivala, na poziv organizatora, privremeni otpravnik poslova Veleposlanstva RH u Bernu, Tomislav Tudić sastao se i sa zamjenicima veleposlanika i diplomatima koji pokrivaju kulturu i iseljeništvo veleposlanstava Španjolske, Crne Gore, Argentine i Paname.
 

Pisane vijesti