Obavijest biračima o izborima za zastupnike u Hrvatski sabor


Predsjednik Republike Hrvatske je 15. ožujka 2024. donio Odluku o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor.

Izbori na biračkim mjestima u Republici Hrvatskoj održat će se u srijedu 17. travnja 2024. godine.

Izbori na biračkim mjestima u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske održat će se u utorak 16. travnja 2024. i srijedu 17. travnja 2024. godine.

Hrvatski državljani mogu u utorak, 16. travnja i u srijedu 17. travnja 2024. godine glasovati u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Podgorici, Bulevar Mihaila Lalića 38 i Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Kotoru, Trg Bokeljske mornarice 392 (Stari grad), u vremenu od 07 do 19 sati.

Sukladno pozitivnim propisima Republike Hrvatske, obavještavaju se birači da mogu podnijeti: Zahtjev za prethodnu registraciju; Zahtjev za aktivnu registraciju; Zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije.

1.      BIRAČI KOJI IMAJU PREBIVALIŠTE U REPUBLICI HRVATSKOJ

Birači koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a na dan održavanja izbora neće biti u mjestu svog prebivališta, ako žele glasovati u inozemstvu mogu podnijeti nadležnoj diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu Republike Hrvatske Zahtjev za prethodnu registraciju.

2.      BIRAČI KOJI NEMAJU PREBIVALIŠTE U REPUBLICI HRVATSKOJ

Birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, kako bi mogli glasovati u inozemstvu ili u Republici Hrvatskoj, aktivno se registriraju po službenoj dužnosti ili na osobni zahtjev:

a)      Birači kojima je izdana osobna iskaznica s podatkom o prebivalištu izvan Republike Hrvatske ne moraju se aktivno registrirati, nego će po službenoj dužnosti biti aktivno registrirani za državu i konzularno područje prema adresi prebivališta u inozemstvu upisanoj u osobnoj iskaznici.

Birači koji će se na dan održavanja izbora nalaziti na konzularnom području različitom od navedenog u osobnoj iskaznici moraju podnijeti Zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije.

b)      Birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj i nemaju osobnu iskaznicu s podatkom o prebivalištu izvan Republike Hrvatske trebaju podnijeti osobni Zahtjev za aktivnu registraciju kako bi mogli glasovati u inozemstvu ili u Republici Hrvatskoj.

Postupak registracije obavlja se odmah nakon raspisivanja izbora, a najkasnije 10 dana prije dana određenog za održavanje izbora, odnosno Rok za podnošenje zahtjeva istječe u subotu, 6. travnja 2024. godine.
 
  1. Zahtjev za prethodnu registraciju
  2. Zahtjev za aktivnu registraciju
  3. Zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije
  4. Objava biračima

Zahtjeve za registraciju birači konzularnog područja Veleposlanstva Republike Hrvatske u Podgorici mogu podnijeti svakim radnim danom od 09,00 do 12,00 sati  neposredno u Veleposlanstvu ili elektroničkim putem na e-mail adresu: croemb.podgorica@mvep.hr.

Birači konzularnog područja Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Kotoru zahtjev za registraciju mogu podnijeti svakim radnim danom od 09,00 do 12,00 sati  neposredno u Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Kotoru ili elektroničkim putem na e-mail adresu: gkrh.kotor@mvep.hr

Dodatne informacije možete pronaći na poveznici Ministarstva pravosuđa i uprave:
https://mpu.gov.hr/vijesti/obavijest-biracima-o-izborima-za-zastupnike-u-hrvatski-sabor/27923

Pisane vijesti