Na Visu otkrivena spomen-ploča crnogorskom admiralu Baroviću

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U Samogoru na Visu otkrivena je danas, 12. rujna 2022. godine, spomen-ploča crnogorskom admiralu Vladimiru Baroviću. Otkrivanju spomen-ploče nazočili su ministri vanjskih poslova Hrvatske i Crne Gore, Gordan Grlić Radman i Ranko Krivokapić, ministri obrane dviju država Mario Banožić i Raško Konjević te gradonačelnik Visa Ivo Radica.

Ministar Grlić Radman u svom je obraćanju naglasio važnost njegovanja kulture sjećanja, istaknuvši kako se postavljanje spomen-ploče na Visu nadovezuje na prošlogodišnje obilježavanje stradanja Hrvata u logoru Morinj. „Barovićev čin ljudskosti i neslaganja sa zlom jest simbol onih vrijednosti koje su i danas, kao i prije trideset godina zalog odnosa temeljenih na međusobnom poštovanju. Bio je duboko svjestan da su vojska u kojoj je bio zapovjednik neće biti ona kojoj može časno služiti, jer su joj namjere bile nečasne, okupatorske i zločinačke. Tog rujna, ispalio je samo jedan metak i to je bio za njega nažalost jedini mogući izlaz iz paklenog plana agresije JNA na Republiku Hrvatsku“, dodao je.

„Njegove riječi ispisane na ploči koju danas otkrivamo otvaraju u nama mnoga pitanja i preispituju temeljna načela koja bismo svi trebali njegovati jedni prema drugima, narod prema narodu, čovjek prema čovjeku. Osjećamo obvezu i dužnost baš ovdje u gradu Visu postaviti mu spomen obilježje kao zahvalu i kao sjećanje, ali i kao činjenicu da i u najtežem vrtlogu rata je jedan čovjek svoju čast stavio ispred zapovjedi i radije oduzeo sebi život nego uništio dalmatinske gradove i hrvatski narod“, rekao je ministar Grlić Radman.

Izlaganje je zaključio istaknuvši kako će Republika Hrvatska i Crna Gora nastaviti jačati dobrosusjedske odnose i raditi na otvorenim pitanjima, te da će Crna Gora u Hrvatskoj i dalje imati čvrstu i prijateljsku ruku podrške na svom europskom putu.

Ministar obrane Mario Banožić istaknuo je kako nakon više od tri desetljeća imamo priliku označiti trenutak povijesti važan za sve nas. „Zajedničko obilježavanje čina koji je napravio admiral Barović velik je korak u odnosima naših zemalja, kao i u odnosima mornarica Republike Hrvatske i Crne Gore koje se, kroz suradnju u području obrazovanja na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“, uče i jačaju ne s ciljem ratovanja, nego s ciljem odvraćanja. To je svojim činom napravio i admiral Barović, čijom je zaslugom na prostorima Visa došlo do odvraćanja ružnih scena koje su ljudi u drugim dijelovima Hrvatske doživjeli za vrijeme Domovinskog rata,“ istaknuo je Banožić dodajući kako spomen-pločom prenosimo budućim generacijama što je admiral Barović značio za naše države i za budućnost naših diplomatskih odnosa.

Pisane vijesti