OBJAVA BIRAČIMA ZA IZBORE ZA ČLANOVE U EUROPSKI PARLAMENT IZ REPUBLIKE HRVATSKE

Izbori za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske održat će se u
 
NEDJELJU, 9. LIPNJA 2024. (od 7:00 do 19:00 sati)

u Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Buenos Airesu, Gorostiaga 2104. 
 
ROK ZA PODNOŠENJE ZAHTJEVA

ZA PROVJERU PODATAKA U REGISTRU BIRAČA
TE PRETHODNU I AKTIVNU REGISTRACIJU, TE PROMJENU AKTIVNE REGISTRACIJE

ISTJEČE U SRIJEDU 29. SVIBNJA 2024.


PROVJERA PODATAKA U REGISTRU BIRAČA
Birači mogu pregledati svoje podatke upisane u registar birača na mrežnoj stranici Ministarstva uprave: https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/
 
REGISTRACIJA BIRAČA
 
1. BIRAČI KOJI IMAJU PREBIVALIŠTE U REPUBLICI HRVATSKOJ
Da bi mogli pristupiti glasovanju birači s prebivalištem u Republici Hrvatskoj koji žele glasovati u Argentini  MORAJU podnijeti zahtjev za PRETHODNU REGISTRACIJU veleposlanstvu RH u Buenos Airesu. 
Rok za podnošenje zahtjeva istječe 29. svibnja 2024.


2. BIRAČI KOJI NEMAJU PREBIVALIŠTE U REPUBLICI HRVATSKOJ
Birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj moraju biti AKTIVNO REGISTRIRANI kako bi mogli glasovati u inozemstvu ili u Republici Hrvatskoj. 
  1. Ukoliko birači posjeduju osobnu iskaznicu s adresom prebivališta izvan Republike Hrvatske bit će registrirani po službenoj dužnosti za državu i konzularno područje prema adresi upisanoj u osobnoj iskaznici i ne moraju se aktivno registrirati. 
  2. Ukoliko takvi birači žele glasovati na području drugog diplomatsko-konzularnog predstavništva ili u Republici Hrvatskoj gdje će boraviti na dan održavanja izbora, MORAJU podnijeti zahtjev za PROMJENU MJESTA AKTIVNE REGISTRACIJE.  Birači koji ne promjene mjesto aktivne registracije, moći  će glasovati samo u mjestu gdje su već registrirani po službenoj dužnosti.  
 
Rok za podnošenje zahtjeva istječe 29. svibnja 2024.
 
  1. Birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj i nemaju osobnu iskaznicu s adresom prebivališta izvan Republike Hrvatske podnose zahtjev za AKTIVNU REGISTRACIJU. 
Rok za podnošenje zahtjeva istječe 29. svibnja 2024.
 
Birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoja nisu aktivno registrirani, mogu na dan održavanja izbora ostvariti svoje pravo glasovanja potvrdom koju izdaje diplomatska misija ili konzularni ured Republike Hrvatske u inozemstvu.

e-GRAĐANI

Birači koji imaju vjerodajnice i pristup sustavu e-Građani mogu podnijeti zahtjev za prethodnu i aktivnu registraciju te izmjene istih zahtjeva putem Sustava e-Građani. Rok za podnošenje zahtjeva istječe 29. svibnja 2024.

OBRASCI ZAHTJEVA

2.a ZAHTJEV ZA PRETHODNU REGISTRACIJU
2.b ZAHTJEV ZA PROMJENU MJESTA PRETHODNE REGISTRACIJE
2.c ZAHTJEV ZA ODUSTANAK OD PRETHODNE REGISTRACIJE
3.a ZAHTJEV ZA AKTIVNU REGISTRACIJU
3.b ZAHTJEV ZA PROMJENU MJESTA AKTIVNE REGISTRACIJE
3.c ZAHTJEV ZA ODUSTANAK OD AKTIVNE REGISTRACIJE
 
Zahtjevi za prethodnu ili aktivnu registraciju te za promjenu mjesta aktivne registracije podnose se putem elektronske pošte na adresu croemb.ar@mvep.hr  (zahtjevi trebaju biti zaprimljeni do 29. svibnja do ponoći po hrvatskom vremenu odnosno 19 sati po argentinskom vremenu). 

Pisane vijesti