165. godišnjica rođenja Ivana Juana Vučetića

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Veleposlanica Duška Paravić sudjelovala je na svečanosti obilježavanja 165. godišnjice rođenja Ivana Juana Vučetića i 100. godišnjice Muzeja koji nosi njegovo ime u glavnom gradu Provincije Buenos Aires, La Plati.
U dragocjenoj ostavštini tog znamenitog istraživača nalaze se vrijedni zapisi, originalni predlošci kojima se služio pri svojim analizama, koje je provodio kako bi potvrdio i dokazao svoju teoriju o nepogrešivoj identifikaciji osoba temeljem otisaka prstiju. Zahvaljujući njegovom otkriću, daktiloskopija se danas u svijetu primjenjuje kao glavni dokaz u kriminalistici.
Ceremoniju je obogatio koncert puhačkog policijskog kvinteta, koji je izveo skladbe koje je skladao naš svestrani  zemljak Ivan Vučetić. Uslijedilo je predstavljanje nekoliko novih znanstvenih knjiga o Vučetiću i njegovim postignućima, koje su predstavili ugledni profesori kriminalistike s Univerziteta Buenos Aires UBA i Katoličkog sveučilišta UCA u Buenos Airesu.  Iz svih izlaganja se vidjelo divljenje mudrosti koju je Vučetić pokazao svojim znanstvenim otkrićem, a pri tom se posebice naglašavala njegova skromnost i velikodušnost.
Zaista služi na ponos svojoj domovini Hrvatskoj i zemlji koju je odabrao kao svoju drugu domovinu – Argentini.
Istovremeno s održavanjem ove svečanosti u Argentini, u rodnoj kući I. Vučetića u Hvaru otvoren je muzej posvećen njemu i njegovom djelu. Video vezom uspostavila se komunikacija s nazočnima s obje strane te je došlo do emotivnog upoznavanja članova obitelji Vučetić koji žive u La Plati i gradu Hvaru. Muzej u Hvaru postavljen je uz usku suradnju i potporu djelatnika Muzeja Vučetić  u La Plati, koji su osigurali i pribavili eksponate za taj atraktivni projekt.

Pisane vijesti