Veleposlanica Kapitanović na svečanom otvaranju kulturnog projekta „Temišvar 2023 – Europska prijestolnica kulture“

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Veleposlanica Republike Hrvatske u Rumunjskoj Marija Kapitanović boravila je u petak i subotu, 17. i 18. veljače 2023. godien, u Temišvaru povodom službenog i svečanog otvaranja „Temišvar 2023 – Europska prijestolnica kulture“. Program službenog otvaranja započeo je Međunarodnom konferencijom za medije, otvaranjem dviju izložbi rumunjskih autora Adine Pintilie i Mircea Nicolae te izložbom poznatog rumunjskog slikara i kipara nadrealizma Victora Braunera pod nazivom „Izumi i magija“. Prvi dan službenog otvaranja je završen svečanošću u temišvarskoj operi na kojoj su sudjelovali premijer Rumunjske Nicolae Ciuca, ministar kulture Lucian Romaşcan, gradonačelnik Temišvara Dominik Fritz i predsjednik Županijskog vijeća Alin Adrian Nica, čuvarica rumunjske krune princeza Margareta te povjerenica Europske komisije Adina Vălean. Dan je zatvoren koncertom na otvorenom pop-rock bendova iz Rumunjske i Ukrajine.

U subotu je gradonačelnik Temišvara organizirao radni doručak na kojem je dao pregled događanja tijekom godine te je održan niz okruglih stolova i javnih predavanja.

Veleposlanici zemalja članica EU su prvoga dana održali sastanak s gradonačelnikom Temišvara Dominikom Fritzom. Veleposlanica Marija Kapitanović se također susrela s prorektorom za akademsku strategiju i odnose sa studentima na Sveučilištu Zapad Octavian-Mădălinom Bunoiu, s kojim je razgovarala o bilateralnoj suradnji.

Tijekom godine će u kulturnom projektu „Temišvar prijestolnica kulture 2023“ iz Hrvatske sudjelovati Akademija likovnih umjetnosti iz Osijeka na kreativnim likovnim radionicama i Grad Rijeka u nizu kulturnih događanja koji će se odvijati na otvorenom na temu inovativnih projekata za lokalnu zajednicu.

Pisane vijesti