Održano 5. izdanje ministarske konferencije "Moldova Partnership Platform" 17.9.2024. u Kišinjevu

  • Slika
  • Slika
U Kišinjevu je 17. rujna 2024. održano 5. izdanje ministarske konferencije "Moldova Partnership Platform". Događaj je okupio 58 izaslanstava predvođenih ministrima, zamjenicima ministara i državnim tajnicima zemalja partnera, diplomatskog zbora i međunarodnih organizacija. 
 
Hrvatsku su na konferenciji predstavljale veleposlanica Marija Kapitanović, načelnica Sektora za Euroaziju i Oceaniju Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH Dunja Sičaja kao voditeljica izaslanstva te II. tajnica pri VRH Bukurešt Mateja Horvat.
Cilj konferencije bio je nastavak mobilizacije potpore Moldovi i utvrđivanje dugoročnih izazova. Konferencija je istaknula razvojne prioritete Moldove u srednjem i dugom roku, a rasprave su bile usmjerene na rezultate i potrebe identificirane unutar četiri radne skupine: pravosuđe, antikorupcija i sigurnost; energija, energetska učinkovitost i okoliš; održivi gospodarski razvoj i strateška infrastruktura; reforma javne uprave i upravljanje javnim financijama.
 
Domaćin konferencije bio je moldavski potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Mihai Popsoi, a supredsjedatelji njemačka savezna ministrica vanjskih poslova Annalene Baerbock, francuski ministar za Europu i vanjske poslove Stéphane Séjourné te rumunjska ministrica vanjskih poslova Luminita Odobescu, koji su održali uvodne govore. Kao počasni gosti prisutnima su se obratili i moldavski predsjednik Vlade Dorin Recean i predsjednica Maia Sandu.
Ministrica pravosuđa Veronica Mihailov-Moraru, ministar za energetiku Victor Parlicov, zamjenik premijera i ministar za gospodarski razvoj i digitalizaciju Dumitru Alaiba i glavni tajnik Vlade Republike Moldove Artur Mija predstavili su potrebe i prioritete Moldove za iduće razdoblje za četiri radne skupine.
 
Načelnica sektora gđa Sičaja je čestitala moldavskoj vladi na otvaranju pristupnih pregovora za članstvo u EU te je rekla da je Moldova blizak partner od početka provedbe Sporazuma o pridruživanju. Također, navela je da Hrvatska pružala dosljednu političku, ali i tehničku i drugu relevantnu potporu moldavskom putu prema članstvu u EU dijeleći svoje znanje i stručnost. Istaknula je da je cilj nastaviti pružati podršku i u budućnosti, s posebnim fokusom na specifične potrebe lokalnih zajednica, uključujući ranjive skupine poput žena i djece u ruralnim područjima.
 
U Zajedničkoj izjavi sa sastanka se potvrđuje pripadnost Republike Moldove europskoj obitelji i naglašava podrška na njenom europskom putu, odnosno stalna predanost potpori Moldove u provođenju plana reformi usmjerenog na napore za jačanje vladavine prava, borbu protiv korupcije i izgradnju jakih i otpornih institucija, kako bi se postiglo opipljivo poboljšanje u životima građana Moldove.
Pohvaljuje se predanost Republike Moldove reformama i zajedničkim vrijednostima mira, demokracije, vladavine prava, poštivanja ljudskih prava i temeljnih sloboda te priznaje važan napredak koji je zemlja postigla u provedbi velikih reformi, posebno u područjima relevantnim za europske integracije.
 
Photo: presedinte.md

Pisane vijesti