Odbor za europske poslove Hrvatskog sabora u posjetu Zastupničkom domu rumunjskog parlamenta

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Odbor za europske poslove Hrvatskog sabora boravio je u službenom posjetu Rumunjskoj od 12. do 14. veljače o. g., na poziv rumunjskog Odbora za europske poslove Donjeg doma Parlamenta. Hrvatsko izaslanstvo vodio je predsjednik Odbora, Domagoj Hajduković a u izaslanstvu su još bili zastupnici Davor Ivo Stier i Ivan Ćelić koji su članovi Odbora.

Zastupnici su se sastali s domaćinom Ştefan Muşoiu, predsjednikom Odbora za europske poslove Zastupničkog doma Parlamenta Rumunjske, s potpredsjednikom Zastupničkog doma Vasile-Daniel Suciu te predsjednikom Odbora za europske poslove Senata Rumunjske Vasile Dîncu. Zastupnici su se također sastali sa zastupnikom Hrvata u rumunjskom parlamentu Slobodan Giureci-Ghera koji ih je informirao o aktivnostima hrvatske manjine u Rumunjskoj, aktivnostima Zajedništva Hrvata u Rumunjskoj te o njihovim vezama s Hrvatskom.

Teme sastanaka su bile trenutačna situacija vezano uz rat u Ukrajini, europske integracije Zapadnog Balkana, europski put Ukrajine i Moldove, trenutačna politička i ekonomska situacija u Moldovi, mogućnosti daljnje suradnje na parlamentarnoj razini, Konferencija o budućnosti Europe.

Rumunjski sugovornici bili su zainteresirani za hrvatska iskustva vezano uz ulazak u Schengen te o efektima ulaska u Eurozonu. Hrvatsko izaslanstvo je dalo snažnu potporu ulasku Rumunjske u Schengen.

Drugoga dana posjeta 14.veljače, izaslanstvo Hrvatskoga sabora je svoj boravak završilo sastankom s državnom tajnicom za europske poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Danielom Grigore Gîtman s kojom su razgovarali o proširenju Europske unije te situaciji na zapadnom Balkanu.

Veleposlanica Marija Kapitanović sudjelovala je na sastancima hrvatskog parlamentarnog izaslanstva.

Pisane vijesti