Ministar Grlić Radman održao sastanak s ministricom vanjskih poslova Rumunjske Odobescu

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman primio je u petak 13. rujna 2024. godine ministricu vanjskih poslova Rumunjske Luminiţu-Teodoru Odobescu koja je boravila u službenom posjetu Hrvatskoj. Tijekom susreta razgovarali su o bilateralnim odnosima, o aktualnoj globalnoj političkoj situaciji, EU i NATO temama.

Ministri su potvrdili iznimno dobre i prijateljske odnose dviju država te istaknuli da u okviru Europske unije i NATO-a surađuju kao partneri i saveznici.

Bilateralni odnosi se značajno razvijaju i suradnja je sve razgranatija, a taj se trend prepoznaje i u porastu trgovinske razmjene koja je u 2023. godini premašila 870 milijuna eura. Ove je godine hrvatska tvrtka Končar u konzorciju s rumunjskom tvrtkom Electromontaj potpisala važan ugovor o revitalizaciji najveće hidrocentrale i Rumunjskoj, Vidraru, te je potpisan Memorandum o suradnji riječnih luka Vukovar i Galați.

Pozdravljajući odluku o ukidanju unutarnjih kontrola u zračnom i pomorskom prostoru, ministar Grlić Radman ponovio je hrvatsku podršku punopravnom članstvu Rumunjske u Schengenskom području. 

Ministri su razmijenili mišljenja i o članstvu dviju država u OECD-u iskazavši obostrano zadovoljstvo dobrom suradnjom. 

Nastavak susreta sugovornici su posvetili temama proširenja EU na Zapadni Balkan, situaciji u Moldovi, situaciji u Ukrajini i Bliskom Istoku. 

Pisane vijesti