Državna tajnica za europske poslove Andreja Metelko-Zgombić je održala konzultacije s rumunjskom kolegicom Danielom Gîtman

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Državna tajnica za europske poslove Andreja Metelko-Zgombić je 12. listopada 2022. godine u Bukureštu imala političke konzultacije s državnom tajnicom za europske poslove rumunjskog Ministarstva vanjskih poslova Danielom Gîtman. Teme sastanka su bile bilateralni odnosi i manjine te mogućnosti daljnjeg produbljivanja odnosa u području gospodarstva i sektorskih politika, posebno u području transporta, energetike, poljoprivrede, IT i turizma. Zatim se razgovaralo o temama od zajedničkog interesa na europskoj i regionalnoj agendi, prije svega o sigurnosnoj situaciji vezano uz rat u Ukrajini, o EU temama poput energetske krize, Konferencije o budućnosti Europe, schengenskog prostora, unutarnjeg tržišta EU-a i njegovog daljnjeg razvoja. Također se razgovaralo i o Zapadnom Balkanu i o proširenju EU-a na jugoistok Europe, regiju koja je u susjedstvu obiju zemalja.  

Ove se godine obilježava 30. obljetnica uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i Rumunjske i državne tajnice su posebno istaknule kvalitetne bilateralne odnose i sličnost stajališta unutar EU-a. Izrazile su zadovoljstvo dinamičnim razvojem bilateralnih odnosa koji su solidna baza za daljnji napredak odnosa u svim područjima od zajedničkog interesa. Potvrda ovako solidnih odnosa jest i položaj hrvatske manjine u Rumunjskoj te povijesne Istro rumunjske jezične manjine u Hrvatskoj.

Pored konzultacija s rumunjskom kolegicom, državna tajnica Metelko-Zgombić je imala sastanak s predsjednikom Komisije za europska pitanja Senata Rumunjske Angel Tilvăr i zamjenicom predsjednika Komisije za vanjske poslove Senata Robertom Anastase.

S hrvatske strane na sastanku su uz državnu tajnicu bili načelnica Sektora za Europu gđa. Ines Troha, voditelj Ureda državne tajnice Ivo Vasilj i I. tajnik u Veleposlanstvu Tomislav Vlahutin. 

Pisane vijesti