Posjet generalne konzulice Zerec Kocaeliju

Generalna konzulica Republike Hrvatske u Istanbulu Ivana Zerec posjetila je grad i regiju Kocaeli, najveće industrijsko središte u Turskoj, s metropolitanskim središtem Izmitom, gdje se susrela s gradonačelnikom  Tahirom Büyükakinom, guvernerom Seddarom Yavuzom, predsjednikom trgovačke komore Necmijem Bulutom i predsjednikom industrijske komore Ayhanom Zeytinoğluom.

Radi se o vrlo razvijenom prostoru s 14 industrijskih zona, 30 objedinjenih luka koje čine 7. po veličini lučki potencijal u državi i 4 tvornice automobila i autobusa. Ovo područje ujedno je i centar znanosti, tehnologije i ICT kompanija te lokacija gdje se privodi kraju proizvodnja prvog turskog električnog automobila TOGG.

Grofica Jelena Zrinski (1643.-1703.), kćerka hrvatskog bana Petra Zrinskog i Katarine Zrinski Frankopan, istaknuta junakinja u borbi za nacionalno oslobođenje Hrvatske i Ugarske od habsburške apsolutističke vlasti, morala je nakon Karlovačkog mira 1699. godine otići u egzil u Tursku. Neko je vrijeme živjela u Carigradu (Istanbulu) u četvrti Galata, a zatim sve do smrti 18. veljače 1703. u gradu Nikomediji, današnjem Izmitu.