Ministar Grlić Radman na sastanku ministara vanjskih poslova država sudionica Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u četvrtak, 17. lipnja 2021. godine, na sastanku ministara vanjskih poslova država sudionica Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) u Antaliji.

Naglasak sastanka bio je na raspravi o aktualnoj situaciji u jugoistočnoj Europi. Ministri su odobrili Godišnje izvješće Glavnog tajništva RCC-a za 2020.-2021., te usvojili Strategiju SEE 2030 i Antalijsku deklaraciju, kao i završni dokument predsjedanja Republike Turske.

Ministar Grlić Radman istaknuo je značaj SEECP-a za široki spektar aktivnosti regionalne političke i gospodarske suradnje, te ulogu Vijeća za regionalnu suradnju u pripremi okvira za oporavak jugoistočne Europe nakon COVID-19. „SEECP je posvećen pretvaranju ove regije u područje mira, sigurnosti, stabilnosti i suradnje. Stoga je važno da nastavi poticati regionalnu suradnju, sa zemljama sudionicima i drugim pouzdanim partnerima,“ rekao je ministar o važnosti nastavka proaktivnog djelovanja SEECP-a.

Ističući važnost solidarnosti sa zemljama u jugoistočnom susjedstvu, ministar je naglasio da je Hrvatska među prvim državama članicama Europske unije koja provodi Mehanizam razmjene cjepiva EU-a. „U kriznim vremenima potrebno je pokazati solidarnost s onima kojima je potrebno - a to Hrvatska čini,“ rekao je ministar Grlić Radman o hrvatskoj donaciji cjepiva Albaniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Kosovu i Sjevernoj Makedoniji u zajedničkoj borbi protiv pandemije.

U vezi europskih integracija, ministar Grlić Radman dao je snažnu podršku otvaranju pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, održavanju međuvladinih konferencija s Crnom Gorom i Srbijom u kontekstu nove metodologije i liberalizaciji viznog režima s Kosovom. Ujedno, ministar se dotaknuo i Bosne i Hercegovine i nužnosti provedbe reformi koje su ključne za stjecanje statuta kandidata za članstvo u EU. „U našem je interesu vidjeti uspješnu, funkcionalnu i integriranu Bosnu i Hercegovinu. Zbog toga je potrebno iskoristiti ovu neizbornu godinu za rješavanje najvažnijih pitanja, poput reforme Izbornog zakona, koja bi potvrdila ustavno načelo jednakosti i ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda, kao i među svim drugim građanima,“ pojasnio je ministar.

Sastanak ministara vanjskih poslova SEECP-a odvija se u sklopu samita SEECP-a, završnog događaja turskog predsjedanja. Nakon Republike Turske, predsjedanje SEECP-om za razdoblje 2021.-2022. preuzima Grčka.