Objava o registraciji birača za izbore za Europski parlament

Objava o registraciji birača za izbore za Europski parlament

 

Izbori za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske održat će se u nedjelju, 26. svibnja 2019. godine.

Hrvatski državljani, koji privremeno ili stalno borave u Republici Turskoj, moći će glasovati na biračkom mjestu u Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Istanbulu na adresi: Asmali Mescit Mahallesi, Oteller Sokak No ½, 34420 Tepebaşi/Beyoglu, u nedjelju, 26. svibnja 2019., u vremenu od 7 do 19 sati.

Hrvatski državljani, koji žele glasovati u Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Istanbulu, trebaju obaviti  PRETHODNU ili AKTIVNU registraciju, ovisno o tome imaju li prebivalište u Republici Hrvatskoj.

Zahtjeve za PRETHODNU ili AKTIVNU registraciju moguće je podnijeti Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Istanbulu do 15. svibnja 2019. godine.

Pozivamo Vas da prije podnošenja zahtjeva za prethodnu/aktivnu registraciju provjerite imate li prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj ili u inozemstvu uvidom u registar birača na internetskim stranicama Ministarstva uprave: https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/.

Hrvatski državljani koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj trebaju Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Istanbulu dostaviti ZAHTJEV ZA PRETHODNU REGISTRACIJU birača s prebivalištem u Republici Hrvatskoj.

Hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj i koji ne posjeduju osobnu iskaznicu s podatkom o prebivalištu izvan Republike Hrvatske trebaju Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Istanbulu dostaviti ZAHTJEV ZA AKTIVNU REGISTRACIJU birača koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj.

Hrvatski državljani bez prebivališta u Republici Hrvatskoj koji posjeduju osobnu iskaznicu s podatkom o prebivalištu izvan Republike Hrvatske ili će podnijeti zahtjev za njeno izdavanje zaključno s 15.05.2019. godine, bit će po službenoj dužnosti aktivno registrirani i upisani u popis birača (prema adresi prebivališta u inozemstvu iz osobne iskaznice) za predstojeće izbore. Ukoliko na dan izbora žele glasovati izvan svog mjesta prebivališta odnosno pripadajućeg diplomatsko-konzularnog predstavništva, moraju do 15. svibnja 2019. godine zatražiti promjenu mjesta aktivne registracije.

Zahtjev za PRETHODNU ili AKTIVNU registraciju birača moguće je podnijeti Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Istanbulu na jedan od tri načina:

osobno ili poštom na adresi Generalnog konzulata: Asmali Mescit Mahallesi, Oteller Sokak No ½, 34420 Tepebaşi/Beyoglu

na email adresu: crocons.istanbul@mvep.hr,

na broj faksa Generalnog konzulata: 212 293 54 76

Prilikom slanja zahtjeva za PRETHODNU ili AKTIVNU registraciju birača, uz ispunjeni obrazac zahtjeva, obvezno je priložiti i presliku putovnice ili osobne iskaznice RH.

Također, više informacija o održavanju izbora za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske moguće je pronaći na internetskim stranicama Državnog izbornog povjerenstva: www.izbori.hr odnosno Ministarstva uprave: https://uprava.gov.hr/

U prilogu ove obavijesti nalaze se sljedeći obrasci:

OBRASCI ZA PRETHODNU REGISTRACIJU

ZAHTJEV ZA AKTIVNU REGISTRACIJU 

ZAHTJEV ZA PROMJENU MJESTA AKTIVNE REGISTRACIJE 

ZAHTJEV ZA ODUSTANAK OD AKTIVNE REGISTRACIJE 

 

OBRASCI ZA AKTIVNU REGISTRACIJU

ZAHTJEV ZA PRETHODNU REGISTRACIJU 

ZAHTJEV ZA PROMJENU MJESTA PRETHODNE REGISTRACIJE 

ZAHTJEV ZA ODUSTANAK OD PRETHODNE REGISTRACIJE