U Istanbulu otvorena izložba slikara Miljenka Bengeza

U nazočnosti brojnih uzvanika i posjetitelja, u Istanbulu je 26. veljače 2019. godine otvorena izložba hrvatskog slikara Miljenka Bengeza „Hrvatska i Turska: Mediteranske poveznice“. Moderno opremljena i uređena galerija središnje istanbuske općine Beyoglu okupila je pripadnike poslovnih i kulturnih krugova, generalne konzule i diplomatske predstavnike, članove hrvatske zajednice u Istanbulu i predstavnike medija.

Prisutnima su se obratili aktualni gradonačelnik Ahmet Misbah Demircan, predstavnik Istanbula u državnom parlamentu Hasan Turan, kandidat vladajuće stranke za gradonačelnika na ožujskim lokalnim izborima Haydar Ali Yildiz, generalna konzulica dr. sc. Ivana Zerec i umjetnik Miljenko Bengez. Svi su se oni složili da su Hrvatska i Turska povezane povijesno, politički, ekonomski i kulturno i da te veze treba unapređivati na obostranu korist i zadovoljstvo.

Svrha i karakter ove izložbe, prvog kulturnog događaja nakon dužeg vremena upriličenog u 18-milijunskom gradu - gospodarskom, obrazovnom i turističkom svjetskom središtu, kako je naglasila konzulica Zerec, vrlo su važni iz aspekta intenziviranja aktivnosti koje će pridonijeti svim oblicima uzajamnosti i suradnje, pogotovo u svjetlu hrvatskog predsjedanja vijećem EU 2020 i Turske kao zemlje kandidata. Posebnu pozornost u publici imao je Mustafa Süzer, vlasnik Kent Banke u Hrvatskoj koja je dijelom turske Süzer Grupe. Umjetnik Bengez dobio je sve pohvale u medijskim osvrtima i kod posjetitelja izložbe zbog razigranosti i hrabrog korištenja boja kojim uspijeva dočarati tople tonove sunca i čarobne plave tonove mora na svojim slikama.

Tijekom godine izložba će gostovati u još nekoliko turskih gradova.