U Muzeju čipke u Bruggeu održani Izložba paške čipke i prijem povodom 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i uspostave diplomatskih odnosa Republike Hrvatske i Kraljevine Belgije

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Povodom obilježavanja 30. obljetnice međunarodnog priznanja i suvereniteta Republike Hrvatske te uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Kraljevine Belgije Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Kraljevini Belgiji upriličilo je još jedno zapaženo događanje održano u Bruggeu, glavnom gradu Zapadne Flandrije i sastavnom dijelu belgijske savezne Regije Flandrije.  

Izložba paške čipke održana je u Muzeju čipke u Bruggeu i uz domaćinstvo kustosa Muzeja gospodina Rudya De Nolfa. Otvorenje Izložbe i prigodni prijem održani su 8. lipnja u večernjim satima, a Izložba je bila postavljena 9. lipnja kako bi građani Bruggea, zaljubljenici čipke i aktivni čipkari čipkarske škole Muzeja mogli razgledati Izložbu i vidjeti demonstraciju izrade paške čipke.

Izložba paške čipke u Muzeju čipke u Bruggeu održana je uz pokroviteljstvo Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i u organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske.

Na otvorenje Izložbe odazvali su se predstavnici političkog i javnog života Bruggea, članovi zbora počasnih konzula u Flandriji, učitelji čipke i članovi Upravnog vijeća Muzeja te građani i članovi škole čipkarstva koja djeluje u sklopu Muzeja. U sklopu prijema prigodom otvorenja Izložbe posluženo je hrvatsko vrhunsko vino Vinarije Dragun iz Iloka i paški sir te bruške tradicionalne delicije i slastice.

Izložbu su otvorili prigodnim obraćanjima zamjenica veleposlanika Republike Hrvatske u Kraljevini Belgiji, ministrica savjetnica gospođa Alma Ljubić, i gradonačelnik Grada Bruggea gospodin Dirk De Fauw. Otvorenju su nazočili također pročelnik Grada Bruggea za kulturu gospodin Nico Blontrock i počasni konzul Republike Hrvatske u Flandriji gospodin Lino Verbeke. Za vrijeme trajanja Izložbe posjetiteljima su bili dostupni promotivni materijali Hrvatske turističke zajednice. O održavanju Izložbe izvijestila je i samo otvorenje zabilježila je Hrvatska radio televizija.

Hrvatsku i Belgiju povezuju povijesne veze razvoja čipkarstva s kraja 15. stoljeća. Trgovinskim vezama i razmjenom sa sjevernim europskim lukama za čipkarice iz Paga nabavljao se preko Venecije konac i tekstili a u pomorsku luku Bruggea putem trgovine prenijeto je umijeće izrade čipke. Čipkarstvo je tako utkano u povijesne temelje Europe i  veze između Hrvatske i Belgije a današnjom kulturnom razmjenom čini također osnove moderne Europe, istaknula je zamjenica Ljubić.

Izložbu paške čipke postavile su članice Udruge paških čipkarica Frane Budak iz Grada Paga. Predsjednica udruge gospođa Neda Oros i članica Udruge gospođa Gordana Maržić, koja je tijekom večeri bila odjevena u tradicionalnu pašku narodnu nošnju s pokrivacom na glavi ukrašenom paškom čipkom, predstavile su pašku čipku i tijekom otvorenja održale demonstraciju izrade čuvane i cijenjene paške čipke.  

Očuvanju i njegovanju paškog čipkarstva veliki doprinos dala je prva škola čipkarstva koju je 1906. godine utemeljio tadašnji gradonačelnik Grada Paga Frane Budak. Škola čipkarstva je obnavljanjem 1994. godine u sklopu Srednje škole Bartola Krašića nastavila raditi sve do danas i zajedno s Čipkarskom sekcijom Osnovne škole Jurja Dalmatinca pridonijela očuvanju tradicije i njenom predstavljanju u Europi i svijetu.  

Hrvatsko čipkarstvo je kao tradicija stoljećima njegovana u malim ruralnim sredinama koja obuhvaća izradu čipke u Lepoglavi te na otocima Pagu i Hvaru  uvršteno 2009. godine na UNESCO-vu Listu svjetske nematerijalne kulturne baštine.
 

Pisane vijesti