Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Schmidtova odluka veliki uspjeh hrvatske Vlade

Intervencija Christiana Schmidta u izborni zakon uspjeh je hrvatske Vlade, izbor Željka Komšića ostaje mrlja u odnosima dviju zemalja, a Bakiru Izetbegoviću se kao bumerang vratila neiskrenost u pregovorima s hrvatskom stranom, rekao je ministar Grlić Radman. 
 
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman održao je u Banskim dvorima konferenciju za medije na kojoj je govorio o sinoć održanim izborima u Bosni i Hercegovini. 
 
Odluku visokog predstavnika međunarodne zajednice Christiana Schmidta koji je u nedjelju iskoristio bonnske ovlasti i nenajavljeno nametnuo izmjene izbornog zakona, ministar Grlić Radman je nazvao velikim uspjehom hrvatske Vlade i premijera Andreja Plenkovića koji su upozoravali partnere i saveznike o važnosti jednakopravnosti hrvatskog naroda u BiH. 
 
„Ovdje je dominantno prepoznata uloga ove Vlade jer se 20 godina nije činilo ništa”, kazao je ministar. 
 
Njegova odluka, naglasio je ministar Grlić Radman, potvrda je da je ovo povratak na Daytonski sporazum i ustav. "Gospodin Schmidt je reagirao upravo na taj način kako bi vratio pouzdanje i vjeru u taj sporazum", rekao je.
 
Dodao je da je ta odluka bila očekivana i da ona predstavlja početak puta prema daljnjim reformama. Pozdravio je i to što su Schmidtovu odluku podržale i zemlje poput SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva.
 
Ministar je rekao da tim izmjenama Hrvati nisu gurnuti u političku ropotarnicu i ostaju čimbenik. 
 
„Bez Hrvata, bez njihove političke participacije, ne može biti ni BiH”, dodao je Grlić Radman, naglasivši da je Schmidt postupio ispravno i pravedno. 
 
Milanović otežao situaciju vrijeđanjem visokog predstavnika 
 
Ministar se osvrnuo i na pobjedu Željka Komšića, koji je ponovno pobijedio u izboru za hrvatskog člana Predsjedništva.
 
Ponovno preglasavanje Hrvata ministar je nazvao dugoročno štetnim za institucionalnu funkcionalnost i stabilnost te buduće odnose s Bosnom i Hercegovinom. 
 
„To će i dalje ostati velik teret u našim odnosima, ja bih rekao jedna mrlja”, naglasio je ministar Grlić Radman.
 
Ministar Grlić Radman smatra kako je Komšić dobio nekoliko desetina tisuća glasova zahvaljujući retorici predsjednika Zorana Milanovića koji je svojim djelovanjem naštetio određenim procesima koji su se u konačnici mogli i bolje završiti. 
 
"Milanović je zbunjivao visokog predstavnika, ali i sve aktere u BiH i svojim je izjavama vjerojatno pridonio radikalizaciji političke scene u susjednoj državi", dodao je.  
 
Grlić Radman je rekao kako je Milanović otežao situaciju i vrijeđanjem visokog predstavnika na, a odmogle su prijetnje i o blokadi članstva Finske i Švedske u NATO-u ako se taj savez ne osvrne na status Hrvata u BiH. 
 
Dotaknuo se i izbornog poraza Bakira Izetbegovića čija stranka SDA više nema bošnjačkog predstavnika u Predsjedništvu.
 
Grlić Radman je rekao da je Izetbegović sam priznao da je lažno pregovarao s hrvatskom stranom, a da mu se to na neki način vratilo kao bumerang jer je njegova radikalna politika poražena. 
 
Svaki Hrvat u BiH glasao za Bojanu Krišto
 
Važnim je istaknuo i da je svaki Hrvat u Bosni i Hercegovini glasao za hrvatsku predstavnicu Borjanu Krišto.
 
"Želimo da Bosna i Hercegovina što prije formira vladu i tijela kako bi bila funkcionalna i kako bi se krenulo prema deblokadi i kako bi svi surađivali u interesu BiH", poručio je ministar.
 
Upitan o prijedlogu Mosta da se Željko Komšić proglasi personom non grata, kazao je da oni viču i galame o nečemu o čemu nemaju pojma.
 
"Oni uglavnom viču i galame, a kada to ne rade onda spavaju i nigdje ih nema. Jeste li ih vidjeli, jesu li nešto učinili,bili u BiH? Barataju terminima o kojima nemaju pojma. Zar oni ne vide da je gospodin Komšić sve ove godine bio to sve skupa. Nitko nije s njim razgovarao, nitko ga nije uzimao kao legitimnog sugovornika. On je izabran prema izbornom zakonu, ali on nije legitiman", naglasio je Grlić Radman.
 
Izvor: Hina/MVEP

Pisane vijesti