Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Donacijom hrvatske Vlade i uz suradnju s provedbenim partnerom UNDP Albanija, 9-godišnja škola "Iliria" u Fushë-Kruji temeljito se rekonstruira, sigurnija i u skladu s europskim standardima.

Za rekonstrukciju 9-godišnje škole "Iliria" u Fushë-Kruji radovi su u punom jeku. Radi se o projektu kojeg provodi UNDP Albanija uz ulaganje od 1 milijun eura Vlade Republike Hrvatske, što je dio fonda za oporavak obrazovnog sustava nakon razornog potresa 26. studenog 2019. Škola se obnavlja iz temelja prema najvišim međunarodnim sigurnosnim standardima "Eurocode 8". Predviđeno je da škola bude spremna primiti 131 učenika, 13 nastavnika i 24 djece. Škola i vrtić bit će sigurni objekt, s modernim učionicama, unutarnjim i vanjskim sportskim igralištima, sustavom hlađenja i grijanja, psihološkom i medicinskom sobom, prikladnim okriljem za razne kulturne aktivnosti itd.
Ministar savjetnik Veleposlanstva RH u Tirani Maja Drmač i predstavnici UNDP-a Albanija boravili su u inspekcijskom posjetu na terenu, te od inženjera i projektnog osoblja informirali se o napretku projekta. Tijekom inspekcije, gđa. Drmač je rekla: "Ovo je strateško ulaganje hrvatske Vlade u Albaniju. To je ulaganje za buduće generacije Albanije i budućnost Albanije te stoga ima vrlo posebnu važnost. Veselimo se dovršetku škole prije sljedeće školske godine kako bi primila 150 djece i 13 nastavnika. Škola se gradi po najvišim europskim standardima, biti će veća, sigurnija i dobro opremljena potrebnom opremom za nastavu i proces učenja“.
U međuvremenu, izražavajući zahvalnost hrvatskoj Vladi na ovom važnom partnerstvu, predstavnici UNDP-a Albanije istaknuli su dva osnovna temeljna načela projekta: "Izgradimo bolje" i "Izgradimo ponovno zajedno". Ovom investicijom za budućnost, mladi naraštaj ove zajednice uživat će iste standarde kao i njihovi vršnjaci u Europi.

Pisane vijesti