Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica Pusić predstavila Centar izvrsnosti – hrvatski potencijal u regionalnoj stabilnosti

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić predstavila je danas aktivnosti Centra izvrsnosti u kojem su okupljeni i povezani stručnjaci koji su sudjelovali u pregovorima Hrvatske s EU

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić predstavila je danas aktivnosti Centra izvrsnosti u kojem su okupljeni i povezani stručnjaci koji su sudjelovali u pregovorima Hrvatske s EU, kao i oni koji svoja znanja i iskustva, vezana uz pripreme za članstvo u EU i NATO, mogu prenositi zemljama u regiji, ali i širem susjedstvu južnog Mediterana.

„Znanje i iskustvo stečeno tijekom pregovora je svojevrsno hrvatsko intelektualno vlasništvo koje možemo koristiti u suradnji sa zemljama regije“, kazala je ministrica Pusić te dodala da „nema ništa opasnije od disfunkcionalne države, bila ona vlastita ili u susjedstvu“, istaknuvši kako je u interesu Hrvatske stabilno susjedstvo. „Nismo ni svjetska ni europska sila“, rekla je i istaknula da je „Hrvatska značajni čimbenik u ovoj regiji i taj potencijal trebamo iskoristiti“. Naglasila je također kako je prilagodba europskim institucijama trajan proces koji neće prestati samim ulaskom Hrvatske u Europsku uniju.

Centar izvrsnosti je inicijativa i projekt Hrvatske, istaknula je, no želimo raditi zajednički i s drugim državama članicama na prenošenju iskustva. Danas je u posjetu Hrvatskoj i crnogorski glavni pregovarač Andrija Pejović, a sljedećeg tjedna veleposlanik Vladimir Drobnjak, šef hrvatske misije pri EU i pomoćnik ministrice Hrvoje Marušić boravit će u Beogradu kako bi razgovarali o prenošenju iskustava iz pregovora.

Detaljnije o samom Centru izvrsnosti je govorila njegova direktorica Mirna Vlašić Feketija koja je naglasila da Centar primjenjuje različite pristupe u pružanju pomoći i razmjene iskustava ovisno o statusu pojedine države u odnosu na pristupanje EU ili u pripremi za članstvo u NATO-u, te ovisno o specifičnim potrebama i zahtjevima zemlje. Do sada su održana četiri seminara u Bosni i Hercegovini u kojima je sudjelovalo oko 140 sudionika, pri čemu je bilo angažirano 10 hrvatskih stručnjaka. Sa Crnom Gorom se dogovaraju tri studijska putovanja, a početkom ovog tjedna u Zagrebu su boravili novinari iz Srbije kojima je održan seminar o pitanjima pravosuđa i temeljnih ljudskih prava. U planu je definiranje projekata i seminara s Makedonijom, Kosovom i Albanijom, te Moldovom i Tunisom, kazala je direktorica Centra.

Ministrica Pusić kazala je kako je ovakva vrsta suradnje vrlo važna u odnosima u regiji, te dodala kako se planira uspostava ili nastavak suradnje i s drugim hrvatskim institucijama  kao što su HGK i Državna škola za javnu upravu.

Prezentacija "Centar izvrsnosti" (PDF)



Priopćenja