Koncert Zagrebačkih solista i prijem povodom Dana državnosti i 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, 22. lipnja 2022., Palača lijepih umjetnosti BOZAR, Bruxelles

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
22. lipnja 2022. održan je prijem i svečani koncert Zagrebačkih solista u prigodi proslava Dana državnosti i 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske u Bruxellesu.
Svečani koncert i prijem održani su u Palači lijepih umjetnosti BOZAR, u središtu Bruxellesa, u organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Kraljevini Belgiji, Stalnog predstavništva Republike Hrvatske pri Europskoj uniji i Stalnog predstavništva Republike Hrvatske pri organizaciji Sjevernoatlantskog ugovora.
Na koncertu i prijemu je prisustvovalo preko 450 uzvanika - diplomata, predstavnika institucija EU, NATO i Kraljevine Belgije, vojnih predstavnika, hrvatskih državljana koji žive i rade u Bruxellesu i Belgiji, predstavnika medija – koje su tijekom večeri u ime sva tri diplomatska predstavništva dočekali i pozdravili domaćini veleposlanik Republike Hrvatske u Kraljevini Belgiji Joško Paro, veleposlanica i stalna predstavnica RH pri EU Irena Andrassy, veleposlanik i stalni predstavnik RH pri NATO Mario Nobilo te brigadir Emilio Turina, v.d. vojnog predstavnika pri NATO i EU. Uzvanici su tijekom prijema imali prilike kušati hrvatske autohtone proizvode te nazdraviti hrvatskim pjenušcem i vinom.
Nazočnim uzvanicima obratio se predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, koji je održao prigodan govor, evocirajući put od međunarodnog priznanja i ulaska Republike Hrvatske u UN, Vijeće Europe, NATO i EU do skorog pristupanja europodručju i schengenskom prostoru, uz ostvarivanje i drugih strateških ciljeva.
Veleposlanik i stalni predstavnik RH pri NATO Mario Nobilo se u kraćem uvodnom govoru tijekom prijema osvrnuo na aktualnu geopolitičku situaciju i zbivanja u Europi, kao i na dosadašnje uspjehe suverene i neovisne RH. Na početku koncerta uzvanicima se obratila veleposlanica i stalna predstavnica RH pri EU Irena Andrassy, predstavivši glazbenike, program koncerta i autore glazbenih djela (Mozart, Ivančić, Sorkočević i Papandopulo), koja su maestralno izveli Zagrebački solisti. Prisutna publika je oduševljeno, dugotrajnim aplauzom, nagradila članove ansambla, koji su se dva puta vraćali na pozornicu kako bi uzvanike počastili izvedbom još nekoliko djela.  
Nakon formalnog programa organizirano je kraće druženje glazbenika i domaćina kojom prilikom su glazbenicima darovani simbolični pokloni uz zahvalu domaćina. 
Događaj su popratili hrvatski mediji.

Pisane vijesti