Državni tajnik Matušić sudjelovao na video-konferenciji nacionalnih koordinatora Inicijative Kina+17

U ponedjeljak, 25. siječnja 2021. godine, putem video-konferencije, održan je sastanak nacionalnih koordinatora država sudionica Inicijative Kina+17 (Kina i države Srednje i Istočne Europe). Republiku Hrvatsku predstavljao je državni tajnik za političke poslove Frano Matušić, dok je sastankom predsjedao zamjenik ministra vanjskih poslova NR Kine Qin Gang.

Svrha sastanka nacionalnih koordinatora bila je koordinacija i priprema za predstojeći sastanak na vrhu Inicijative Kina+17, koji će se prema najavi održati 9. veljače 2021. godine u VTC formatu. Osim pripreme za predstojeće aktivnosti, na sastanku se govorilo i o trenutnoj situaciji uzrokovanoj pandemijom COVID-19, kao i ekonomskom i gospodarskom oporavku nakon pandemije.

Državni tajnik za političke poslove u svom je obraćanju istaknuo tri glavna područja suradnje za Republiku Hrvatsku unutar Inicijative: infrastrukturu, turizam te mala i srednja poduzeća. Također, naglasio je i potencijal za suradnju u područjima znanstvenog istraživanja, edukacije, zaštite okoliša i sporta. Naposljetku je zahvalio svim sudionicama koje su ponudile pomoć i izrazile solidarnost nakon nedavnog razornog potresa na području Sisačko-moslavačke županije.

 



Priopćenja