Održan 4. sastanak Koordinacijskog odbora ministara Republike Hrvatske i Talijanske Republike

 U ponedjeljak, 30. studenog 2020. godine, održan je 4. sastanak Koordinacijskog odbora ministara Republike Hrvatske i Talijanske Republike (KOM) pod supredsjedanjem dvojice ministara vanjskih poslova, Gordana Grlića Radmana i Luigia Di Maia.

U radu Koordinacijskog odbora ministara sudjeluje niz resora u hrvatskoj i talijanskoj vladi. Uz već tradicionalno sudjelovanje resora mora, prometa i infrastrukture, gospodarstva i okoliša, poljoprivrede, znanosti i obrazovanja, na ovogodišnjem su Odboru, s obzirom na obostrano iskazan interes za jačanjem suradnje, putem videoveze sudjelovali i resori unutarnjih poslova, zdravstva te kulture i turizma.

Ovom prigodom ministri Grlić Radman i Di Maio potpisali su Zajedničku izjavu kojom su dogovoreni konkretni koraci usmjereni ka jačanju bilateralne suradnje u područjima od zajedničkog interesa.

Plenarnoj sjednici prethodili su i zasebni bilateralni sastanci svih navedenih resora, uključujući i sastanak ministara vanjskih poslova.

Tijekom susreta ministara vanjskih poslova nedvosmisleno je potvrđena potpora talijanske strane ciljevima hrvatske vanjske politike poput ulaska u šengensko područje i eurozonu, pridruživanja OECD-u te uključivanja u neformalnu skupinu mediteranskih država članica EU – MED 7.

Posebna pozornost u razgovorima posvećena je Jadranskom moru. Svjesni potrebe njegove zaštite i njegovog usklađenog održivog gospodarenja, ministri su razgovarali o proglašenju isključivih gospodarskih pojaseva s obje strane Jadrana te izrazili spremnost da pristupe i razgovorima o njihovom razgraničenju.
 Priopćenja