Ministar Grlić Radman primio u službeni posjet ministra vanjskih poslova Republike San Marino Lucu Beccarija

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman primio je u petak, 30. travnja 2021. godine, u službeni posjet ministra vanjskih poslova, međunarodne gospodarske suradnje i telekomunikacija Republike San Marino Lucu Beccarija.

Ministri su obostrano izrazili zadovoljstvo dobrim bilateralnim odnosima dviju država utemeljenima na njegovanju snažnih povijesnih veza koje proizlaze iz legende prema kojoj je utemeljitelj San Marina svetac Marin, rodom s otoka Raba. Grad San Marino pobratimio se s Gradom Rabom 22. lipnja 1968., a Povelja o bratimljenju obnovljena je 2018. godine, povodom pedesete godišnjice potpisivanja.

Ministri su ustvrdili kako Republika Hrvatska i Republika San Marino nemaju otvorenih pitanja, te iskazali nadu u daljnje jačanje suradnje u područjima od obostranog interesa. Jednako tako potvrdili su predanost dviju zemalja strategiji i ciljevima Jadransko-jonske inicijative. San Marino je postao punopravni član Jadransko-jonske inicijative 2019. godine, čemu je Hrvatska dala snažnu potporu.

Ministar Grlić Radman zahvalio je ministru Beccariju na konkretnoj pomoći koju je Republika San Marino uputila potresom pogođenim područjima Sisačko-moslavačke županije, a koja je uključivala donaciju stambenog kontejnera, kao i uplatu financijskih sredstava prikupljenih donacijama građana.

U kontekstu Sporazuma o pridruživanju EU, koji San Marino provodi zajedno s Andorom i Monakom, ministar Grlić Radman izrazio je hrvatsku podršku nastavku pregovora, kao i nadu u njihovo uspješno okončanje. Ministri su se složili kako činjenica da San Marino nije država članica EU znatno otežava gospodarsku i zdravstvenu situaciju zemlje, budući da San Marino nema pristup zajedničkim europskim fondovima, posebice programu "Next Generation EU".Priopćenja