Hrvatska i Italija usklađeno u proglašenju isključivih gospodarskih pojaseva u Jadranu

Tijekom današnjeg bilateralnog sastanka ministara vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana i Luigija Di Maia posebna je pozornost posvećena zaštiti Jadranskog mora te su oba ministra, u europskom duhu, svjesni potrebe njegove zaštite i njegovog održivog gospodarenja, razgovarali o proglašenju isključivih gospodarskih pojaseva s obje strane Jadrana. U razgovoru su ministri potvrdili usklađenost djelovanja kao i spremnost pristupiti razgovorima o razgraničenju.

Hrvatska je još 2003. godine proglasila Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas Republike Hrvatske (ZERP), na temelju kojeg, zajedno s epikontinentskim pojasom (morskim dnom) Republike Hrvatske,  uživa sve sadržaje isključivog gospodarskog pojasa (osim prava na izgradnju umjetnih otoka i prava na proizvodnju energije korištenjem mora, morskih struja i vjetrova), u skladu s UN-ovom Konvencijom o morskom pravu. Naknadnim odlukama iz 2004., 2006. i 2008., utvrđeno da se ZERP neće primjenjivati na države članice Europske unije do iznalaženja zajedničkog dogovora u EU duhu.

Nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, područje ZERP-a je,  kao i svi isključivi gospodarski pojasevi, ribolovni i ekološki pojasevi drugih država članica Europske unije, postao dio „voda Europske unije“, u kojem se primjenjuju pravila zajedničke ribarstvene politike i ostvaruje suradnja između država članica Europske unije vezano za zaštitu morskog okoliša.

Dugogodišnja suradnja s Italijom u provedbi zajedničke ribarstvene politike kao i suradnja u  području zaštite okoliša na moru, rezultirala je dogovorom o usklađenom proglašenju isključivih gospodarskih pojaseva na Jadranu.Hrvatska vjeruje da bi zajedničkim djelovanjem Hrvatske i Italije na Jadranu, proglašenjem isključivih gospodarskih pojaseva s obje strane Jadrana, bio stvoren snažan temelj za još čvršću suradnju i svekoliku zaštitu Jadrana, u skladu s Konvencijom Ujedinjenih naroda o pravu mora (UNCLOS) i zakonodavstvom EU-a.

Hrvatska i Italija susjedi su na Jadranskom moru, koje je poluzatvoreno more s osjetljivim morskim ekosustavom. Stoga je važno surađivati kako bi se na odgovarajući način odgovorilo na izazove zaštite i očuvanja Jadranskog mora i njegovih prirodnih bogatstava, te osiguralo održivo gospodarenje tom plavom ekonomijom.

 Priopćenja